Son dakika... TEKNOFEST'te büyük coşku: Kızılelma İstanbul semalarında

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

Son dakika haberi... TEKNOFEST İstanbul kapsamında insansız savaş uçağı Kızılelma yeniden gökyüzüyle buluştu. Kızılelma'nın havalandığı anlar saniye saniye görüntülenirken, on binlerce kişi gösteriyi büyük bir heyecanla takip etti.

Son dakika haberi... TEKNOFEST-2023 etkinliğinin üçüncü gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının ardından büyük bir heyecan yaşandı. BAYKAR tarafından geliştirilen insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, İstanbul semalarına yükseldi.

Kızılelma'nın uçuşu etkinlik alanında büyük heyecanla karşılandı. On binlerce vatandaş Kızılelma'nın nefes kesen gösteri uçuşunu alkışlarla izledi. 

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, ikinci gününde ise Atatürk Havalimanı'nda yine Kızılelma şovu gerçekleşti. Festival kapsamında Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, Akıncı TİHA ile uçuş gerçekleştirmişti. 

KIZILELMA ÇORLU'DAN İSTANBUL'A GELDİ

Öte yandan, 25 Nisan günü Kızılelma, Çorlu'dan İstanbul'a gelmişti. Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, TEKNOFEST 2023'e uçarak gelmişti. Bayraktar Kızılelma, Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nin de bulunduğu Tekirdağ'daki Çorlu Hava Meydan Komutanlığı'ndan havalanarak TEKNOFEST-2023 kapsamında sergilenmek üzere Atatürk Havalimanı'na iniş yapmıştı. 

BAYRAKTAR KIZILELMA ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Baykar'ın yüzde 100 öz sermayesi ile yola çıktığı Bayraktar Kızılelma projesi, 2021'de başladı. 14 Kasım 2022'de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar Kızılelma, Çorlu'da bulunan Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'ne intikal etti, burada yer testlerini süratli bir şekilde başarıyla tamamladıktan sonra 14 Aralık 2022'de ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bayraktar Kızılelma bir yıl gibi 'rekor bir sürede' gökyüzü ile buluştu.

Bayraktar Kızılelma, 18-20 Nisan günleri boyunca gerçekleştirdiği 4 uçuşla toplamda 8 uçuş gerçekleştirerek önemli bir aşama katetti. Bayraktar Kızılelma, geçen haftaki uçuşlar kapsamında yüksek hızlarda ilk defa iniş takımları kapalı olarak sistem tanımlama ve manevra testlerini testlerde 630 km/sa hıza ulaşarak başarıyla tamamladı. Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen 9. ve 10. uçuş testlerinde Bayraktar Akıncı TİHA ile kol uçuşu icra edilerek Baykar'ın insansız platformların uyumu ve potansiyel etkisi ortaya konuldu.

Bayraktar Kızılelma, hava-yer görevleriyle beraber yapay zeka kabiliyetiyle hava-hava muharebesi icra edecek. insansız savaş uçağı düşük radar kesiti sayesinde sahip olacağı düşük görünürlük ile Türkiye için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak Bayraktar Kızılelma, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenerek Mavi Vatan'ın korunmasında stratejik görevler yapacak.

8,5 ton kalkış ağırlığı, 1.500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip olan Bayraktar Kızılelma, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak. Milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak olan Bayraktar Kızılelma, akıllı filo otonomisiyle görev yapabilecek.

(Kaynak: Türkiye Gazetesi)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...