Sınır ötesi bilgi paylaşımına düzenleme: Veriler yurt dışına güvenli çıkacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sınır ötesi bilgi paylaşımına düzenleme: Veriler yurt dışına güvenli çıkacak

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dijital verilerin küresel ölçekte ticareti yaygınlaşıyor. Korumacı tedbirler de verilerin yurt dışına çıkışını ya da satılmasını önleyemezken, kayıt dışı sistemin kayıt altına alınması ve kontrollü veri paylaşımı için bir kanun taslağı hazırlandı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Taslak, teknoloji şirketleri tarafından Türkiye’de işlenen bazı ticari nitelikli kişisel verilerin, belirli güvenlik şartlarının sağlanması hâlinde yurt dışına çıkarılmasına imkân tanıyacak. Taslak çerçevesinde, örneğin Türkiye’de faaliyette bulunan bir e-Ticaret firması, kendisinden yapılan alışverişin yüzdesi, cinsiyet ve yaş dağılımı, hangi ürünlere daha çok ilgi olduğu gibi verileri yurt dışından Türkiye’ye ürün satmaya çalışan yabancı bir e-Ticaret firmasına satabilecek.

Düzenleme ile Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nun “Özel nitelikli kişisel verilerin işlenme şartları” başlıklı 6’ncı maddesi ile “Kişisel verilerin yurt dışına aktarılması” başlıklı 9’uncu maddesi değiştirilecek. Kanun şu anda kişilerin yalnızca sağlık ve cinsel hayata ilişkin verilerinin toplanmasını yasaklarken, kamu sağlığının korunması gibi durumlarda bu veriler de işlenebiliyor. Kişisel verilerin yurt dışına aktarılmasında da vatandaşların açık rızasının olması gerekirken, alışveriş verileri gibi ticari konularda artık vatandaşın rızasının aranmasına gerek olmayacak. Bu konuda AB Genel Veri Koruma Tüzüğü’nde yer alan güvenlik yöntemleri esas alınacak. Yakın zamanda TBMM’ye gelmesi beklenen düzenleme ile şirketler, yalnızca yeterli korumanın bulunduğu belirlenen ülkelere veri transferi yapabilecek. Bu ülkelerin yeterlilikleri ise Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) tarafından belirlenecek ve ilan edilecek. Veri ihracatında firmalar, yurt dışına çıkarmak istediği veriler için güvenlik taahhütnamesi imzalayacak. Gerekli şartları yerine getirmediği tespit edilen firmalara ise KVKK tarafından idari para cezası uygulanacak.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...