Şimdiye kadarki en büyük keşif! NASA, Mars'ta organik madde buldu

NASA’nın Mars’ın Jezero Krateri'nde keşif faaliyetlerini sürdüren Perseverance isimli uzay aracı önemli bir buluşa daha imzasını attı. Belki de Perseverance’ın şimdiye kadar ik en önemli keşfi olabilir! Uzay aracının topladığı örneklerden bazılarında organik madde tespit edildi.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) Mars’ta bulunan Perseverance aracı, Kızıl Gezegen’de organik madde keşfetti. Antik çağlardan kalma olduğu düşünülen bir deltayı karış karış gezen Perseverance, karbon bazlı moleküllerin bulunduğu iki kaya örneğini topladı. ABD’nin saygın eğitim kurumlarından Berkeley Üniversitesinden araştırmacı David L. Shuster, analize ilişkin “Bunların, mevcut görevde topladığımız en önemli numuneler olduğunu net şekilde söyleyebilirim” açıklamasında bulundu.
Bilim insanları, Mars’ta toplanan kaya örneklerinde potansiyel bir canlı hayatını desteleyecek organik madde bulunduğunu vurguladı. Araştırmacılar, bu organik maddelerin belki de çok eski tarihlerde Mars’ta hayat olup olmadığını gösterebileceğini düşünüyor.
MARS’TA HAYAT VAR MI? FARKLI GÖRÜŞLER İLERİ SÜRÜLDÜ
California Teknoloji Enstitüsünden Kenneth A. Farley, yaptığı açıklamada, organik karbon moleküllerinin hayat izi taşımayan bir dizi kimyasal reaksiyon sonucunda oluşmuş olabileceğini söyledi.
NASA araştırmacısı Sunanda Sharma ise örneklere ilişkin, “Bunu, başka bir gezegende hayat olup olmadığını dair potansiyel işaretlerin arandığı bir hazine avı gibi düşünürsek, organik madde bir ipucu olurdu. Deltada yaptığımız incelemelerde gittikçe daha sağlam ipuçları elde ediyoruz” dedi.
Bu arada, Perseverance topladığı kaya örneklerini ayrıntılı şekilde analiz edebilecek kapasitede olmadığı için örnekler Dünya'ya getirildiğinde laboratuvarlarda ayrıntılı bir analizden geçecek. 2028 yılında başlatılması planlanan Avrupa Uzay Ajansı ve NASA ortaklığındaki ‘Mars’tan Numune Getirme Görevi’ (Mars Sample Return Mission) isimli projeyle Mars’a gönderilecek araçla numuneler Dünya’ya taşınacak. Ancak kaya örneklerinin 2033 yılında Dünya’ya ulaşması bekleniyor.
Bilim insanlarına göre, kurumuş antik bir deltanın bulunduğu 45 kilometre genişliğindeki Jezero krateri, Mars'ta 3,5 milyar yıl önce hayatta olan bir canlının olup olmadığını görmek için en verimli bölge.