Satürn'ün uydusu Enceladus'ta bulundu! Dünya'ya benzer türler için yapı taşı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Satürn'ün uydusu Enceladus'ta bulundu! Dünya'ya benzer türler için yapı taşı

TEKNOLOJİ Haberleri

Bilim insanları, Dünya dışı yaşam arayışında çok önemli bir keşfe daha imza attı. Satürn'ün uydusu Enceladus'ta fosfor bulundu. Bu, yaşam için tüm kimyasal yapı taşlarını içerdiği anlamına geliyor.

Satürn'ün uydusu Enceladus'ta fosfor bulundu. Bulgu, NASA'nın Cassini uzay aracı tarafından tespit edilen, doğal uydunun okyanus dumanlarından yayılan ve yakın zamanda analiz edilen buzlu parçacıklardan geldi. Fosfor keşfi, Enceladus'un Dünya'da bildiğimiz şekliyle yaşam için tüm kimyasal yapı taşlarına sahip olduğu anlamına geliyor.

Engadget'in haberine göre, NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarında astrobiyoloji kimyageri olan Morgan Cable, The Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, "Evet, Enceladus, tipik Dünya yaşamının canlı yaşamı için ihtiyaç duyacağı tüm bileşenlere sahip ve oradaki okyanus, bildiğimiz şekliyle yaşanabilir." dedi. 

ENCELADUS'UN BUZLU OKYANUSU ARAŞTIRILIYOR

2017'de Satürn'ün atmosferinde yok olmaya yüz tutan Cassini, Enceladus'un güney kutbunda sürekli püsküren gayzerlerinden ve Satürn'ün E halkasından (uydusundan kaçan parçacıkları bulundurur) geçerek veri topladı. Enceladus'un buzlu kabuğunun altında, 30 milden fazla derinlikte, tüm uyduyu saran ılık bir yer altı okyanusu olduğu biliniyor.

Uydunun güney kutbundaki patlamalar, buzlu parçacıkları uzaya püskürterek, Cassini gibi araştırma gemilerinin okyanusun kimyasal yapısını uydunun derinliklerine dalmadan ve hatta uydunun yüzeyine dokunmadan incelemesine imkan tanıyor.

SATÜRN'ÜN UYDUSUNDA FOSFAT BULUNDU

Önceki görevlerden elde edilen veriler, Enceladus'un fosfor dışında yaşamın tüm temel yapı taşlarına (karbon, hidrojen, nitrojen, oksijen ve kükürt) sahip olduğunu gösterdi. Gezegen bilimi üzerine çalışan bir ekip, başlangıçta araştırmacıların gözden kaçırdığı yaklaşık bin örnek arasında fosfat (oksijen atomlarına bağlı fosfor) içeren dokuz tanecik buldu. Tespit edilen küçük miktar, fosforun kıtlığını yansıtıyor.

Çalışmanın baş yazarı Frank Postberg, "Altı biyoesansiyel elementten fosfor, evrende açık ara en nadir olanıdır" dedi.

Bununla birlikte, Enceladus'un yaşam için gerekli elementleri içermesi yaşam olduğu anlamına gelmiyor. Araştırmacılar, bir sonraki adımda, gerçekten de Enceladus'ta yerleşik bir canlı yaşamının olup olmadığını görmeyi hedefliyor. Bunu, yeni bir uzay göreviyle yapmayı planlıyorlar. 

Öte yandan, Dragonfly adını taşıyan uzay aracının 2027'de Satürn'ün uydusu Titan'a ulaşması bekleniyor ve böylece NASA, Titan hakkında daha fazla veri toplayabilecek. Bir başka uzay aracının ise 2050 civarında Enceladus'a ulaşması hedefleniyor. Ayrıca James Webb Uzay Teleskobu, Enceladus'un sıcak yeraltı okyanusunun kimyasal özelliklerini çektiği görüntülerle araştırmacılara sunabilir. 

(Kaynak: Engadget)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...