Şartlar belli olur olmaz beyin çipi taktırmak için Elon Musk'ın şirketine koştular

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Şartlar belli olur olmaz beyin çipi taktırmak için Elon Musk'ın şirketine koştular

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Elon Musk'ın beyin implant şirketi Neuralink, beyin çipi taktırmak için gereken şartları açıkladı. ABD merkezli firma N1 beyin çipini gönüllü ararken, binden fazla kişi başvuru yaptı.

Teknoloji milyarderi Elon Musk, 2016'da beyin - bilgisayar arayüzü geliştiren Neuralink şirketini nörologlar ile kurdu ve uzun yıllardır şirket, beyin çipleri üzerinde çalışmalar yapıyor. Hatta şirketin geliştirdiği beyin çiplerini maymunlarda test ederken, bazı maymunların ölmesi tepkilere neden olmuştu.

Şimdi Neuralink, felçli insanlar için geliştirdiği beyin çipini insanlar üzerinde test etmeye hazırlanıyor. Zaten geçtiğimiz eylül ayında firma, gönüllü insanlar aramaya başladığını duyurmuştu. Bloomberg’in haberine göre, yazar Ashlee Vance, Neuralink’in beyin çiplerinden taktırmak için binden fazla kişi şirkete başvurdu.

Bununla birlikte, henüz beyin çipleri insanlar üzerinde test edilmeye başlanmadı. Ancak Vance, 2024'te 11 kişiye, 2030 yılına kadar 22 binden fazla kişiye çip takılacağını söylüyor. 

NEURALINK BEYİN ÇİPİ NEDİR? 

Beyin çipiyle bir kişinin beyin aktivitesini okuyup analiz etmek ve söz konusu verileri kablosuz olarak yakındaki bir dizüstü bilgisayara ya da tablete aktarmak mümkün.

Neuralink'in beyin çipi projesi, tıpkı diğer önde gelen beyin çipleri gibi, düşüncelerin komutlara dönüştürülebilmesi için, özellikle felçli hastaların yeniden diğer insanlarla iletişim kurabilmeleri açısından kritik önem taşıyor.

Elon Musk, insan deneylerinin 'insanlık için büyük bir adım' olacağını, bu teknolojinin felçli insanların hayatlarını değiştirebileceğini söylemişti. Bu arada, Musk'a göre beyin çipi deneylerinin sonuçları, bu teknolojinin gelecekte yaygın olarak kullanılıp kullanılmayacağını da belirleyecek.

Peki, beyin çipi testleri ne zaman başlayacak? Musk, mayıs ayında klinik deneyler yapmak için izin aldıklarını açıklamıştı ama ilk insanlı denemelerin ne zaman başlayacağı ve ne kadar süreyle yapılacağı bilinmiyor. 

NEURALINK BEYİN ÇİPİ DENEYLERİNE KİMLER KATILABİLİR? 

Beyin çiplerinin kimler üzerinde deneneceği belli oldu. Neuralink, beyin çiplerini, omurilik yaralanması nedeniyle dört uzvu felçli olan 40 yaş altı gönüller üzerinde test edecek.

Ameliyat ile ince telleri ve elektrotları beyne yerleştirmek için hastanın kafatasının büyük bir parçası çıkarılacak. Kafatasından çıkarılan parçanın yerini bozuk para büyüklüğündeki çip alacak ve bu, birkaç yıl boyunca orada kalacak. 

Çip, beynin beden hareketlerini kontrol eden 'premotor korteks'e yerleştirilecek. Bu çip ile hastanın beyin dalgalarından alınan verilen bilgisayara aktarılması ve böylece düşüncelerinin okunması hedefleniyor.

Beyin çipinin yerleştirilmesi ise 25 dakika kadar sürecek. Yazar Vance'ın aktardığı bilgilere göre, cihazı oluşturan ipliklerin genişliği ise bir insan saçı telinin genişliğinin yaklaşık 1/14’ü kadar. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...