Şampiyon robot hayat kurtaracak

Düzenleyen: / Kaynak: IHA
Şampiyon robot hayat kurtaracak

TEKNOLOJİ Haberleri  / IHA

Enkaz altında arama yapıyor. Elde ettiği verilerin haritasını çıkarıyor. Türk mühendisler tarafından tasarlanan ‘’Turist’’ çok konuşulacak

Uluslararası RoboCup Dünya Şampiyonası Almanya’nın Leipzig kentinde bu yıl 20. kez düzenlendi. Olasılıksal Robotik Grubu’nun katıldığı yarışmada, 45 ülkeden 3 bin 500 yarışmacı ve bin 200 robot 17 kategoride mücadele etti. Futbol oynayan robotlar, ev robotları, endüstriyel robotlar, arama kurtarma robotlarının yarıştığı RoboCup’ta, Yıldız Teknik Üniversitesi(YTÜ) Olasılıksal Robotik Grubu, çoklu robot simülasyonu alanında dünya şampiyonu oldu. Ülkemize birincilik getiren “Turist” isimli robot afet ortamları için tasarlandı. YTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sırma Yavuz önderliğinde tasarlanan robot doğal afet durumlarında yetkililere olay yeriyle ilgili detaylı bilgi verecek. Robot enkaz altında girebildiği her alanda dolaşarak, üzerindeki kamera sistemi ile geçtiği alanları görsel olarak yetkililere iletecek. Ayrıca geçtiği her alanın eş zamanlı olarak genel bir haritasını çıkartabilecek. Afet durumunda enkaz altında kalmış afetzedeleri tespit ederek, afetzedelerin bulundukları noktaları harita üzerinden operatörlere bildirebilecek. Böylece yetkililer robotun verdiği bilgilere göre, afetzedelere daha hızlı ulaşma ve müdahale etme şansına sahip olacak. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: IHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...