Sadece el hareketleriyle yazma dönemi başlıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sadece el hareketleriyle yazma dönemi başlıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Apple'ın Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nda (WWDC) tanıttığı Vision Pro isimli sanal ve artırılmış gerçeklik başlığı Vision Pro, el hareketleriyle yazmayı ve el ve göz hareketleriyle sanal olarak gezinmeyi mümkün hale getirecek.

MUHABİR: MUTLUHAN YILDIZ — Apple'ın Vision Pro adını taşıyan sanal ve artırılmış gerçeklik başlığıyla ilgili söylentiler yıllardır ortalıkta dolaşıyordu ancak hiçbir zaman net olmayan bunun nasıl kontrol edileceğiydi. Sonunda gerçekler ortaya çıktı ve Apple, sızıntılarda ileri sürüldüğü gibi el hareketleriyle yazı yazmayı mümkün hale getiren cihazın bu özelliğinin ayrıntılarını paylaştı.

ABD merkezli teknoloji şirketine ait Vision Pro, gezinme içinel hareketlerini, göz hareketlerini ve sözlü komutları kullanacak. Macrumors'un aktardığı bilgilere göre, örneğin, ekranda bir şeye bakarak seçebilir ve ardından parmaklarınızı birbirine vurarak tıklayabileceksiniz.

Kaydırma işlemi hızlı bir hareketle yapılacak ve yalnızca küçük hareketler gerekecek. Bir arama alanındaki mikrofon düğmesine bakabilir ve ardından metni dikte etmek için konuşmaya başlayabilirsiniz ve uygulamaları açıp kapatmak, şarkı çalmak ve daha fazla işlem için Siri sesli komutları kullanılabilir.

VISION PRO'NUN AYRINTILARI DİKKAT ÇEKTİ

Cihazı inceleyenler, Vision Pro navigasyon deneyimine alışmanın zaman aldığını, dolayısıyla bir uyum süreci olacağını söylüyor. Piyasadaki diğer VR / VR başlıklarının çoğu bir tür el kontrol mekanizması kullanır, bu nedenle harekete dayalı kontrol sistemi neredeyse herkese yabancı.

Yazma, entegre bir iPhone veya Bluetooth klavye ile yapılabilir ancak yazmak için sanal bir klavye de mevcut ve alternatif olarak dikte de kullanılabilir.

Arayüze alışmak pek çok kişi için kolay olmayacak ama uygulama düzeni ve gezinme, bir iPhone veya iPad kullanmış olanlar tarafından hemen tanınabilecek. Uygulamalar, Ana Ekrana benzer bir Ana Görünüm'de düzenlenir, böylece her şey yabancı gelmeyecektir.

Sadece el hareketleriyle yazma dönemi başlıyor

Apple'ın yeni Vision Pro başlığı, göz taramadan hareket izlemeye kadar her şey için bir dizi kamerayla donatılmıştır ancak fotoğraf ve video çekmek için harici bir kamerası da bulunuyor. Vision Pro'daki 3D kamera, 3D fotoğraflar çeker ve başlıkta tekrar izlenebilen 3D videolar kaydeder. Apple, özelliğin kullanıcıların anılarını daha önce hiç olmadığı gibi yeniden yaşamalarına izin vermek için tasarlandığını ifade ediyor.

Ayrıca entegre iPhone veya başka bir cihazdaki standart fotoğraflar da başlıkta görüntülenebiliyor ancak 3D görüntüler çok daha sürükleyici olacaktır. 

APPLE SANAL GERÇEKLİK GÖZLÜĞÜYLE NASIL FOTOĞRAF ÇEKİLİR?

Başlıktaki üst kısmında, kullanıcıların mekansal videolar veya fotoğraflar çekmesini sağlamak için tasarlanmış bir düğme bulunur ve kayıt devam ederken, kulaklığın harici ekranı, çevrenizdeki kişilerin videonun kaydedildiğini anlamasını sağlayan bir animasyonla yanıp söner.

Kayıt esnasında ortaya çıkan bu sinyal sayesinde kimse gizlice görüntü kaydedemeyecek. Google'ın artık kullanılmayan AR (artırılmış gerçeklik) gözlükleri Google Glass, kamusal alanlarda gizli fotoğraf ve video kaydı alınmasına izin veriyordu ve bu nedenle çok eleştirilmişti. Hatta bazı işletmeler Google Glass'ın kullanımını yasaklamıştı. Apple'ın aynı sorunlarla karşılaşıp karşılaşmayacağı net değil ancak harici ekranı ve kayıt göstergesi sayesinde kısmen bu durumdan uzak olacağına işaret. Ayrıca Google Glass kadar hafif ve giyilebilir olmadığı için birçok kişinin Vision Pro'yu toplum içinde takması pek mümkün görünmüyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...