Rusya'dan beyin göçüne engel: Kozmonotlara yurtdışı yasağı

Düzenleyen:
Rusya'dan beyin göçüne engel: Kozmonotlara yurtdışı yasağı

TEKNOLOJİ Haberleri

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken, Rusya beyin göçüyle savaşıyor. Akademisyenler, bilim insanları, doktorlar ve diğer eğitimli insanlar ülkeden ayrılıyor ya da ayrılmak için planlarını yapıyor. Ancak Rusya Uzay Ajansı Roscosmos önlem almaya başladı.

Rusya yıllardır beyin göçü ile uğraşıyor. Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ülkeye ağır ekonomik yaptırımlar ve ifade özgürlüğüne getirilen acımasız kısıtlamalar nedeniyle büyük bir eğitimli grubu ülkeden ayrılmaya çalışıyor. Bu nedenle, uzay programı Roscosmos'un başkanı Dmitry Rogozin'in yeni bir karar aldığı iddia ediliyor.

Gazeteci Kamil Galeev, 

paylaşımında, Rusya Uzay Ajansı'nın çalışanlarına yurtdışı seyahat yasağı getirdiğini iddia etti. Söz konusu kararın, 28 Şubat 2022 tarihinde yani Ukrayna işgalinin ilk günlerinde alındığını ileri sürdü. Ayrıca Rusya'daki sınır muhafızlarına, bilişim teknolojileri ve bilgisayar mühendisleri uzmanlarının ülkeyi terk etmelerini engelleme talimatı verildiğini de sözlerine ekledi.

RUS UZAY AJANSINDAN BEYİN GÖÇÜ ÖNLEMİ

Ars Technica uzay editörü Eric Berger, Galeev'in Rogozin'in "Roscosmos çalışanlarının yurtdışına, hatta Rusya'nın müttefiklerine seyahat etmesini yasakladığı" şeklindeki görüşünü tekrar etti. Eğer doğruysa bu yasağın Rogozin'in şimdiye kadar yaptığı açıklamalar ile de uyuştuğu görülüyor. Zira Rogozin, NASA astronotları ile tartışmaya giriyor ve hatta uzay üssünde bulunan diğer ülkelerin astronotlarını orada mahsur bırakabileceğini bile iddia ediyor. 

Pennsylvania Üniversitesinin ekonomi profesörlerinden Nikolai Roussanov, Insider'a yaptığı açıklamada, Rusya'nın ekonomik geleceğine ilişkin, "Uzun vadede beyin göçü Rusya için en önemli sorun olabilir. Özellikle yabancı akademik kurumlar Ruslarla ilişkilerini kopardığında bu hızlanacak." dedi. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...