RASAT nedir, ne işe yarar? RASAT aktif mi?

Düzenleyen: / Kaynak: tr.wikipedia.org, uzay.tubitak.gov.tr, tua.gov.tr
- Güncelleme:
RASAT nedir, ne işe yarar? RASAT aktif mi?

TEKNOLOJİ Haberleri  / tr.wikipedia.org, uzay.tubitak.gov.tr, tua.gov.tr

Son zamanlarda en çok araştırılan ve merak edilen konulardan birisi RASAT oldu. Arama motorlarında “RASAT nedir, ne işe yarar? RASAT aktif mi?” gibi sorular araştırılmaya başlandı. İşte RASAT hakkında merak edilen detaylar…

Türkiye tarafından yapımı gerçekleştirilen RASAT uydusu son zamanlarda en çok merak edilen konulardan birisi oldu. Vatandaşlar arama motorlarında “RASAT nedir, ne işe yarar? RASAT aktif mi?” sorularının cevaplarını araştırıyorlar.

17 Ağustos 2011 tarihinde fırlatılan RASAT’ın en büyük özelliklerinden birisi tasarımının ve üretiminin Türkiye’de gerçekleşmesi oldu. Türk Uzay Ajansı’nın açılması ve Türkiye’nin uzay faaliyetleri içerisinde yer alması ile Türkiye uzay sanayisinde de kendini göstermeye başladı.  Devlet Planlama Teşkilatı tarafından sağlanan kaynakla TÜBİTAK UZAY tarafından, danışmanlık ya da dış destek alınmadan Türkiye'de tasarlanan uydu olan RASAT hakkında merak edilen detayları haberimizde derledik.

RASAT NE DEMEK?

"Rasat" kelimesi, Arapça kökenli bir kelimedir ve "bakmak, gözetmek, incelemek" anlamına gelir.

Rasat TDK sözlük anlamı şu şekildedir: "isim,gök bilimi,Gözlem"

RASAT NEDİR?

RASAT Uydusu, Türkiye’nin BİLSAT uydusundan sonra sahip olduğu ikinci mikro uzaktan algılama uydusudur. Uydu, optik faydalı yüke sahiptir. 17 Ağustos 2011 tarihinde fırlatılmıştır. Tasarımı ve üretimi Türkiye’de gerçekleşen aynı zamanda Türkiye’nin ilk yer gözlem uydusu olan RASAT, TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanmıştır. RASAT Rusya'nın Kazakistan sınırındaki Orenburg bölgesinde bulunan Yasny Fırlatma Üssü'nden Dnepr fırlatma aracıyla uzaya gönderildi. 969 saniye içinde yörüngeye yerleşen uydu, ilk sinyalleri Türkiye saati ile 11.50'de vermeye başladı. 18 Ekim 2011 tarihindeyse uydu tarafından çekilen fotoğrafların TÜBİTAK'ın yer istasyonundan indirilmeye başlandığı duyuruldu.

RASAT nedir, ne işe yarar? RASAT aktif mi?

RASAT NE İŞE YARAR?

Rasat’tan alınan görüntüler haritacılık, afet izleme, tarım, çevre, şehircilik ve planlama gibi alanlarda kullanıldı. TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen uçuş bilgisayarı BİLGE, gerçek zamanlı görüntü sıkıştırma donanımı ve X-bant iletişim modülleri de RASAT ile test edildi.

RASAT AKTİF Mİ?

Rasat 3 yıl görev yapmak üzere tasarlandı ve 685 km irtifada, Güneş ile eşzamanlı bir yörüngeye yerleşti.  3 yıllık görev süresinin üstünde 11 yıl görev yapan RASAT ile 58 bin 726 tur attı ve toplam 22 bin 203 kez iletişim kurdu. Bir çerçeve görüntü boyutu 30x30 kilometre olan ve tek seferde 33 çerçeve yani 960 kilometre uzunluğunda şerit görüntüler alabilen uydu ile 12 milyon 25 bin 800 km² alanın görüntüsü kaydedildi. 7,5 metre PAN ve 15 metre RGB çözünürlüğe sahip kamerası tarafından yaklaşık 3 bin 284 kez toplam 13 bin 362 kare görüntü kaydetti. RASAT’ın çektiği görüntüler, gezgin.gov.tr adresinden halkın erişimine açıldı. RASAT’ın görev süresi 2022 yılı içerisinde sonra erdi. RASAT aktif görev süresi doldu.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: tr.wikipedia.org, uzay.tubitak.gov.tr, tua.gov.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...