Putin, internetin fişini çekmeye hazırlanıyor

Düzenleyen:
Putin, internetin fişini çekmeye hazırlanıyor

TEKNOLOJİ Haberleri

Ukrayna işgali nedeniyle yaptırımlara maruz kalan Rusya, geliştirdiği interneti Rusya dışına kapatmaya hazırlanıyor. 11 Mart'tan itibaren Rus sitelerinin sadece ‘.ru’ şeklinde Rusya uzantısı bulunacak. Putin, bu internet sitelerinden yalnızca Rusya'nın DNS’ini kullanmalarını istedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya saldırırken Rusya ile dünya arasında adeta dijital bir barikat kuruldu. Hem Rus yetkililer hem de çok uluslu internet şirketleri duvarı nefes kesici bir hızla ördü. Bu hamleler, bir zamanlar Rusya'yı küresel topluluğa entegre etmeye yardımcı olarak görülen internete de zarar veriyor. Rus yetkililerin yorumlarına ve Rus hükümetinin yayınladığı bir belgeye göre, Rusya siber saldırılara karşı daha dirençli olmak amacıyla internet üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmak için önlemler hazırlıyor. 

Söz konusu belgeye baktığımızda Rusya, internet konusunda dışa bağımlı olmaktan kurtulmaya çok yakın. Rusya Dijital Kalkınma, Haberleşme ve Kitle İletişim Bakanlığının açıklamasına göre, Rus siteleri artık Rusya domain’i (.ru uzantılı adresler) uzantılı alan adlarına geçiyor. Açıklamada hükümet, söz konusu sitelerden sunucularını Rusya’ya taşımasını talep etti. Ayrıca yalnızca Rusya DNS’inin (Alan Adı Sistemi) kullanılması için de istekte bulundu.

'PUTIN NET' ELEŞTİRİLERİ FAYDA ETMEDİ

Belarus merkezli medya kuruluşu Nexta,

"Rusya, küresel internet bağlantısını kesmek için aktif hazırlıklara başladı. En geç 11 Mart'a kadar tüm sunucular ve alan adları Rus bölgesine aktarılmalı. Ayrıca sitelerin ağ altyapısı hakkında detaylı veriler toplanıyor" şeklinde bir tweet atarak konuyu duyurdu. 

Rus haber ajansı Interfax'a göre, Rusya'nın internetin fişini tamamen çekmesi bir olasılık olsa da asıl amacın bu olmadığı vurgulanıyor. Ajans, söz konusu kararın tamamen Rus web sitelerini yabancı siber saldırılardan korumaya odaklandığını söylüyor. Ukrayna'nın iletişim teknolojileri ordusu ve hacker grubu Anonymous, geçtiğimiz günlerde Rusya'ya karşı geniş çaplı siber saldırılar gerçekleştirdi. 

Rus İletişim Bakanlığının açıklamasında dikkat çeken bir ayrıntı daha yer aldı. Buna göre, Rus sitelerine yabancı kaynaklardan indirilen şablon ve kodların silinmesi istendi. Bu arada, Rusya'nın internette dışa kapalı bir yol izlemeye yönelik planları uzun yıllardır bulunuyor. Dijital Ekonomi Ulusal Programı ile Rusya, internet altyapısını diğer ülkelere kapatmak için yasal zemin hazırlamaya başlamıştı. Ancak bu çalışmalar, ‘Putin Net’ olarak tanımlanarak protesto edildi. Yine de tüm eleştirilere ve protestolara karşın 2019 yılında yasa tasarısı kabul edildi.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...