Prof. Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi fizik bölümü başkanı oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Prof. Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi fizik bölümü başkanı oldu

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Mete Atatüre kimdir, kaç yaşında, nereli? Mete Atatüre'nin çalışmaları neler? Prof. Dr. Mete Atatüre, Cambridge Üniversitesi fizik bölümü olarak bilinen 'Cavendish Laboratuvarı'nın yeni başkanı oldu. Köklü kurumun fizik bölümünün 16. başkanı olan Atatüre'nin başarısı Türkiye'de geniş yankı uyandırdı. İşte Mete Atatüre'ye ilişkin merak edilenler...

Prof. Dr. Mete Atatüre kimdir? Prof. Dr. Mete Atatüre'nin çalışmaları neler?Cavendish Laboratuvarı'nın yeni başkanı olan Mete Atatüre, Thomas Young Madalyası'na layık görülmüştü. İngiltere'deki Cambridge Üniversitesinin fizik bölümü olarak da bilinen Cavendish Laboratuvarı'nın 16. başkanı olmasıyla hayatı merak edilmeye başlandı.

Atatüre, atamaya ilişkin, "Bana güvenilmesinden ve Cavendish Laboratuvarı'nı sorgulama ve meydan okuma dürtüsüyle hareket eden harika bir bilimsel keşif yeri haline getiren herkesin ayak izlerini takip etmekten inanılmaz derecede onur duyuyorum" dedi.

Atatüre, devamında ise şöyle dedi:

"150 yıllık bilimsel mirası taşıyoruz ancak ileriye dönük kalmamız gerekiyor. Geçmişteki başarılar bugünümüzü şekillendirdiği gibi, bugünün meraka olan bağlılığı da yarının atılımlarını tanımlayacak. Ana kaynağımız insanlar ve yeni çağda toplumumuzu desteklemek için elimden gelen her şeyi yapacağım."

https://twitter.com/DeptofPhysics/status/1708866705236136283

CAVENDISH LABORATUVARI NEDİR? 

Cavendish Laboratuvarı'nın ilk başkanı ise elektromanyetik teorinin kurucularından James Clerk Maxwell'di. 1999'da 100 ileri gelen fizikçiyle yapılan oylamada Maxwell, tüm zamanların en iyi fizikçileri sıralamasında Einstein ve Newton'dan sonra 3'üncü bilim insanı seçildi.

Cambridge Üniversitesinin fizik bölümü elektron, proton ve DNA'nın keşfedildiği laboratuvar olarak biliniyor. Maxwell, klasik elektromanyetik teorisinde daha önceden birbirleriyle ilişkisiz olduğu tahmin edilen elektrik ve manyetizma arasındaki bağlantıyı kanıtladı.

Prof. Dr. Atatüre'nin 16'ncı başkanı olduğu Cavendish Laboratuvarı şimdiye kadar 30 Nobel Ödülü kazandı.

METE ATATÜRE KİMDİR?

Prof. Dr. Mete Atatüre, 1975 yılında Kayseri’de doğdu. Toplam 4 farklı şehir ve 8 farklı okulda okuduktan sonra 1992’de Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nden mezun oldu. Tam pilot olmayı hayal ederken ortaokul fizik ögretmeni sayesinde kendini bilime kaptırdı.

1996’da Bilkent Üniversitesi Fizik Bölumünden mezun olduktan sonra doktora çalışmaları için Boston Üniversitesinin Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’na katıldı.

2002 yılında doktora sonrası araştırmacı olarak İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsünde Atac İmamoğlu’nun grubunda çalıştı. 2007’den beri Cambridge Üniversitesinde kurduğu araştırma grubuyla beraber kuantum fiziği ve geleceğin teknolojileri üzerine çalışıyor.

İngiltere’de Institute of Physics, Türkiye’de de Bilim Akademisi üyesi olan Mete 2010-2015 yılları arasında da Çin Bilim Akademisi’nin Seçkin Davetliler Programı dahilinde bilimsel danışmanlık yapmıştır.

Bu arada, Mete Atatüre, Prof. Dr. Süha Atatüre'nin oğludur. 

METE ATATÜRE'NİN ALDIĞI ÖDÜLLER 

Profesör Dr. Mete Atatüre, kuantum teknolojileri alanında yarı iletkenler ve elmastaki kuantum optik fenomenlere katkılarından ötürü 2020 Thomas Young Madalyası ve Ödülü'nü kazandı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...