OpenAI krizinde sır perdesi aralandı: Altman 'insanlığı tehdit edebilecek' yapay zeka geliştirdi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
OpenAI krizinde sır perdesi aralandı: Altman 'insanlığı tehdit edebilecek' yapay zeka geliştirdi

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünyanın en popüler yapay zeka firması OpenAI'de yaşanan CEO krizinin nedeni ortaya çıktı. Sam Altman'ın görevinden alınmasının nedeni olarak, "insanlığı tehdit edebilecek" bir yapay zeka modeli geliştirmesi gösterildi. Altman'ın geliştirdiği Q* projesinin üstün zekalı bir yapay zeka olduğu söyleniyor.

Popüler yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, bir krizle gündeme geldi. Şirketin yönetim kurulu, ani bir kararla CEO Sam Altman'ı kovduğunu açıkladı. Ardından birçok kıdemli çalışan ve yönetici kadrolarında yer alan kişi yönetim kuruluna tepki olarak OpenAI'den istifa etti. Ayrıca 700 çalışan ise yönetim kuruluna yönelik açık mektup yayınlayarak, Sam Altman'ı görevine geri getirmezlerse istifa edeceklerini bildirdi. Kısa süre sonra Sam Altman yönetim kurulu ile anlaşarak yeniden CEO oldu.

Şu an 38 yaşında olan Sam Altman, 20'li yaşlarının başındayken "Silikon Vadisi'nin dahi çocuğu" olarak tanınmaya başladı ve geçtiğimiz yıl piyasaya sürdüğü ChatGPT ile ünü tüm dünyaya yayıldı.

San Francisco merkezli OpenAI firmasının yönetim kurulunun yaptığı ilk açıklama göre, Altman'ın kovulma nedeni, "güven kaybı"ydı. Yeni bir iddiaya göre ise Altman, geliştirdiği yapay zeka projesi nedeniyle kovulmuş olabilir. 

"İNSANLIĞI TEHDİT EDEBİLİR" UYARISINDA BULUNDULAR

Reuters'in haberine göre, OpenAI'de Sam Altman'ın görevden alınmasından önce, şirket personelleri arasında güvenlik endişelerine neden olacak kadar güçlü bir gelişmiş sistem üzerinde çalıştığı ileri sürüldü. Bu yapay zeka modeli, bazı OpenAI araştırmacılarında öyle bir alarma neden oldu ki, Altman'ın görevden alınmasından önce yönetim kuruluna bunun "insanlığı tehdit edebileceği uyarısında" bile bulundular.

Q* (Q-Star şeklinde telaffuz ediliyor) adı verilen model, daha önce görülmemiş temel matematik problemlerini çözmeyi başardı ve sistemin arkasındaki gelişme hızının bazı güvenlik araştırmacılarını alarma geçirdiği ortaya çıktı. Matematik problemlerini çözme yeteneği yapay zekada önemli bir gelişme olarak görülmekte.

Pek çok uzman, OpenAI gibi şirketlerin, insan zekasında veya insan zekası seviyelerinin üzerinde çok çeşitli görevleri yerine getirebilen ve teoride insan kontrolünden kaçabilen bir sistem için kullanılan terim olan "yapay genel zeka"yı (AGI) geliştirmeye doğru çok hızlı ilerlediklerinden endişe duyuyor.

SAM ALTMAN'DAN İTİRAF GİBİ AÇIKLAMA 

Surrey Üniversitesi İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsünden Andrew Rogoyski, matematik çözen bir büyük dil modelinin (LLM) büyük bir hamle olacağını söyledi. Geçtiğimiz hafta Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (Apec) zirvesinde konuşan Sam Altman da OpenAI'in bir atılım daha yaptığını belirtmişti.

2015 yılında Sam Altman ve Elon Musk dahil birkaç teknoloji lideri tarafından "kar amacı gütmeyen bir girişim" olarak kurulan OpenAI'in yan kuruluşu ChatGPT isimli sohbet robotunu Kasım 2022'de tüm dünyada kullanıma sundu. Teknoloji devi Microsoft, OpenAI'in en büyük yatırımcısıdır.

Bu arada, Altman'ın şirkete dönüşüne ilişkin prensip anlaşmasının bir parçası olarak OpenAI, yazılım şirketi Salesforce'un eski eş başkanı Bret Taylor'ın başkanlık edeceği yeni bir yönetim kuruluna sahip olacak.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...