Nükleer füzyon atılımında ilk! Çerenkov ışıması görüldü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Nükleer füzyon atılımında ilk! Çerenkov ışıması görüldü

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD merkezli nükleer füzyon şirketi SHINE, tarihte bir ilk niteliği taşıyan büyük bir başarı elde etti. Şirket, bir füzyon reaksiyonu sırasında Çerenkov ışımasının ilk defa görüldüğünü duyurdu. Çerenkov ışımasının görülmesi, füzyon reaksiyonun gerçekleştiğine işaret ediyor.

Sovyet bilim insanı Pavel Çerenkov'a ithafen 'Çerenkov ışıması' olarak adlandırılan bu fenomen, geleneksel nükleer fisyon reaktörlerinde daha yaygın görülüyor ve mavi-mor arası bir ışık üretiyor. Bu fenomeni açıklamaya en yakın benzetme ise sestir. Bir nesne sesten daha hızlı olduğunda bir patlama olur. Bir parçacık belirli bir ortamda ışık hızından daha hızlı gittiğinde, Cherenkov ışığını elde edersiniz.

Açık olmak gerekirse, bu parçacıklar boşluktaki ışık hızından ve evrendeki mümkün olan en yüksek hızdan daha hızlı hareket etmiyor. Ancak ışık, vakuma kıyasla suda yaklaşık yüzde 25 daha yavaştır, bu nedenle doğru reaksiyonla parçacıkları saniyede 225 bin kilometredendaha fazla hızlandırabilirsiniz. Bu durumda, parçacıklar bir füzyon reaksiyonunda üretilen nötronlardır.

İLK DEFA ÇERENKOV IŞIMASI GÖRÜLDÜ

SHINE'ın kurucusu ve CEO'su Greg Piefer, IFLScience sitesine yaptığı açıklamada, "Normalde, bunu çıplak gözle görmek için nükleer fisyon reaktörü çekirdeklerine veya kullanılmış nükleer fisyon yakıtına bakmanız gerekir. Bu önemli çünkü daha önce gösterilenden çok daha yüksek seviyelerde kararlı durum füzyon hızları gösterebiliyoruz. Bunun, bir füzyon reaksiyonunun görünür Çerenkov radyasyonu ürettiği ilk olay olduğuna inanıyoruz." dedi. 

SHINE'ın füzyon sistemi, füzyon kurulumları için iki özel türde hidrojen atomu kullanır; döteryum ve trityum. Evrendeki hidrojenin çoğu, tek bir yalnız protondan oluşan bir çekirdeğe sahipken, döteryumun bir nötronu ve bir protonu ve trityumun iki nötronu ve bir protonu vardır.

Şirket, bir trityum hedefini yüksek hızda vurmak için bir döteryum ışını (sadece döteryumun çekirdeği) kullanıyor.

'SANİYEDE YAKLAŞIK 50 TRİLYON FÜZYON'

Wisconsin-Madison Üniversitesinde Grainger Nükleer Mühendislik Fahri Profesörü ve Fahri Füzyon Teknolojisi Direktörü Gerald Kulcinski, "Burada üretilen Çerenkov radyasyon etkisi görülebilecek kadar parlaktı, bu da çok fazla füzyon olduğu anlamına geliyor, saniyede yaklaşık 50 trilyon füzyon. Saniyede bir milyar füzyonda, ölçülebilir Çerenkov radyasyonuna sahip olabilirsiniz ancak görünür miktarlara sahip olamazsınız." dedi. Devamında ise, "Bu sonuçlar, işleyen nükleer süreçlerin güçlü kanıtı ve füzyonun bazı reaktörlerle eşit düzeyde nötron üretebileceğinin bir başka kanıtı." şeklinde konuştu. 

Söz konusu yöntem şu anda çok düşük bir çıktı üretiyor. SHINE'ın amacı, nükleer füzyonun uygulanabilirliğini ve ölçeklenebilirliğini göstermek.

(Kaynak: IFL Science) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...