Neptün'deki gizemli karanlık nokta Dünya'dan ilk defa görüldü

Neptün gezegeninin üzerindeki gizemli karanlık nokta ilk defa Dünya'dan tespit edildi. Bilim insanları, karanlık noktanın nasıl oluştuğu sorusuna yönelik bir tahminde de bulundu.
Bilim insanları, Neptün'ün üzerindeki karanlık noktanın ne olabileceğini ilişkin konuştu. Dünya'dan yapılan gözlemler, karanlık noktaların muhtemelen, Neptün'ün atmosferinde buz ve pusların karışması nedeniyle gezegendeki ana görünür sis tabakasının altındaki bir katmanda hava parçacıklarının kararmasının bir sonucu olduğunu ortaya koydu.
Uzmanlar, büyük, karanlık noktanın Neptün'ün atmosferi içinde ve beklenmedik, daha küçük bir parlak noktanın yanında olduğunu söyledi.
Dev gezegenlerde lekeler yaygındır (en ünlüsü Jüpiter'in 'Büyük Kırmızı Noktası'dır) ancak uzmanlar bunun Dünya'dan bir teleskopla Neptün üzerinde ilk defa görüldüğünü söylüyor.
Yeni keşfin bunlara neyin sebep olduğuna dair ipuçları sağlayacağını ümit eden gökbilimciler için bunlar hâlâ bir sır.
DÜNYA'DAN İLK GÖZLEM
Kaliforniya Üniversitesinden araştırmacı Michael Wong, Neptün'deki siyah noktaların Dünya'dan görüntülenmesine ilişkin, "Bu, insanlığın evreni gözlemleme yeteneğinde şaşırtıcı bir artış. İlk başta bu noktaları ancak Voyager gibi bir uzay aracını oraya göndererek tespit edebiliyorduk. Sonra Hubble ile bunları uzaktan tespit etme yeteneğini kazandık. Sonunda teknoloji bunu yerden mümkün kılacak şekilde ilerledi." şeklinde konuştu.
Neptün'de karanlık bir nokta ilk olarak 1989 yılında NASA'nın Voyager 2 uzay aracı tarafından keşfedildi ve birkaç yıl sonra ortadan kayboldu. Bilim insanları, Avrupa Güney Gözlemevi'nin (ESO) Çok Büyük Teleskobu'nu (VLT) kullanarak bu noktayı bizzat yeryüzünden gözlemledi. Öte yandan, araştırmacılar, karanlık noktaların bulutlardaki bir açıklıktan kaynaklanma ihtimaline karşı VLT'den elde edilen verileri kullandı.
NADİR BİR BULUT TÜRÜNÜ DE BULDULAR
Oxford Üniversitesi profesörü Patrick Irwin liderliğindek ekibin çalışması Nature Astronomy'de yayımlandı. Çalışma, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı'nın Hubble Uzay Teleskobu'nun, 2018'de Neptün'ün kuzey yarımküresinde de dahil olmak üzere gezegenin atmosferinde birkaç karanlık nokta keşfetmesinin ardından başladı.
Gezegenden yansıyan güneş ışığını parçalayarak daha fazla gözlem yapma imkanı buldular. Araştırma ekibi, doğal olayların Neptün'ün atmosferinde buz ve pus karışımıyla kararan hava parçacıklarının neden olabileceğini öne sürdü. Gökbilimcilerin kullandığı spektrum yöntemi, mevcut karanlık noktanın atmosferde ne kadar yüksekte bulunduğunu belirlemelerine ve Neptün'ün atmosferindeki farklı katmanların kimyasal bileşimini ortaya çıkarmalarına yardımcı oldu.
Gözlemler aynı zamanda sürpriz bir sonucu da ortaya çıkardı; daha önce uzaydan bile tanımlanamayan nadir, derin, parlak bir bulut türü. Bu nadir bulut türü, daha büyük olan ana karanlık noktanın hemen yanında parlak bir nokta olarak ortaya çıktı.