Nefes alan, terleyen, titreyen ilk robot geliştirildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Nefes alan, terleyen, titreyen ilk robot geliştirildi

TEKNOLOJİ Haberleri

Araştırmacılar, nefes alabilen, terleyen ve titreyen robot geliştirdi. ANDI isimli robot, bu özellikleriyle dünyada ilk.

ABD'li Thermetrics firmasında çalışan bilim insanları, Arizona Eyalet Üniversitesindeki araştırmacıların kullanımı için, farklı sıcaklıklarla başa çıkıp uyum sağlamak üzere bir robot tasarladı. Yeni çalışmada ekip, ANDI adını verdikleri robotla, 'nefes alan, terleyen, titreyen' ilk robotu geliştirdi. Isıya duyarlı 'termal manken', insanlar gibi boncuk boncuk ter damlatan gözeneklerden oluşan, 35 ayrı ayrı kontrol edilen yüzeye sahip.

Independent'ın haberine göre robot, aşırı sıcaklıkların insanın vücut sağlığı üzerindeki etkilerinin daha iyi anlaşılmasını sağlamak amacıyla üretildi. Çalışma, aşırı sıcakların insanlar üzerindeki etkilerini tespit edip ölçmeyi amaçlıyor.

ASU araştırma projesinin baş araştırmacısı Konrad Rykaczewski konuya ilişkin açıklamasında, "ANDI terliyor, ısı üretiyor, titriyor, yürüyor ve nefes alıyor. Aşırı sıcaklarla ilgili pek çok harika çalışma olsa da pek çok eksik de var. Isının insan vücudunu nasıl etkilediğine dair çok iyi bir anlayış geliştirmeye çalışıyoruz, böylece bunu ele alacak şeyleri niceliksel olarak tasarlayabiliriz." dedi. 

Nefes alan, terleyen, titreyen ilk robot geliştirildi

Terleyen robot (Christopher Goulet/ASU)

KIYAFET TESTLERİNDE TERCİH EDİLİYOR

Şimdiye kadar geliştirilen 10 terleyen robottan bazıları halihazırda giyim şirketleri tarafından kıyafet testlerinde kullanılıyor ancak ASU'nun Android robotu açık havada kullanılabilen tek robot. Bu, aşırı sıcak ortamlarda daha önce mümkün olmayan deneyler yapılmasına ve güneş radyasyonunun etkisine ilişkin çalışmalara imkan tanıyor.

ASU araştırmacıları, farklı yaş ve vücut tiplerinin yüksek sıcaklıklardan nasıl etkilendiğini anlamak amacıyla ANDI'yi bu yaz Phoenix çevresinde sıcaktan etkilenebilecek bölgelerde test etmeyi planlıyor.

Modelleme çalışmalarına liderlik eden ASU araştırma bilimcisi ve ANDI'nin baş operatörü Ankit Joshi, "Farklı vücut kitle endeksi modellerini, farklı yaş özelliklerini ve farklı sağlık sorunlarını aktarabiliriz.Bir diyabet hastası, sağlıklı birinden farklı bir termal düzenlemeye sahiptir. Dolayısıyla, kişiselleştirilmiş modellerimizle tüm bu değişiklikleri hesaba katabiliyoruz." şeklinde konuştu. 

Bu robot çalışmasının bulguları, sıcak çarpması ve sıcağa bağlı ölümlerden korunmak için serinletici giysiler ve teknolojilerin üretilmesinde kullanılacak. 

(Kaynak: Independent) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...