NASA'yı şoke eden elektrik kesintisi... Uzay istasyonuna dakikalarca bağlanamadı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA'yı şoke eden elektrik kesintisi... Uzay istasyonuna dakikalarca bağlanamadı

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA'nın Houston Uzay Merkezinde elektrik kesintisi meydana gelmesiyle uzay ajansı, Uluslararası Uzay İstasyonu ile iletişimi kaybetti. Dakikalar sonra iletişim tekrar kurulsa da bu süreçte NASA, Rusya'ya ihtiyaç duydu.

NASA'nın Houston'daki binasında meydana gelen elektrik kesintisi, Salı günü görev kontrolü ile Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ) arasındaki iletişimin kopmasına neden oldu ve uzay ajansını ilk defa yedek kontrol sistemlerini kullanmaya zorladı. Kesinti, görev kontrolünün yörüngedeki istasyonla komuta, telemetri ve sesli iletişimi kaybetmesi anlamına geliyordu. Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'ndeki binada yükseltme çalışmaları devam ederken elektrik kesintisi yaşandı.

Uzayda bulunan mürettebata, kesintiden sonraki 20 dakika içinde Rus iletişim sistemleri aracılığıyla sorun bildirildi. Uzay istasyonu program yöneticisi Joel Montalbano, ne astronotların ne de istasyonun herhangi bir tehlikede olmadığını ve yedek kontrol sistemlerinin 90 dakika içinde normal iletişimi yeniden sağlamak için devreye girdiğini söyledi.

The Guardian'da yer alan habere göre, Montalbano, “Uzay gemisiyle ilgili bir sorun değildi, bu tamamen bir zemin sorunuydu. Mürettebat veya araç hiçbir zaman tehlikeye girmedi. Bu çalışmanın devam ettiğini biliyorduk ve buna hazırlık olarak, özellikle kasırga mevsiminde önemli olan hava acil durumu için merkezi kapatmak zorunda kalırsak kullanacağımız yedek komuta ve kontrol sistemimiz var" dedi.

NASA İLK DEFA YEDEK SİSTEMİ KULLANDI

Montalbano'ya göre NASA, kontrolü ele geçirmek için ilk defa bu yedekleme sistemlerini çalıştırmak zorunda kaldı. NASA'nın sorunu çözmeyi ve gün sonuna kadar normal operasyonlara dönmeyi umduğunu söyledi.

Uzay ajansı, tahliye gerektiren bir felaket durumunda Houston'dan kilometrelerce uzakta bir yedek kontrol merkezi bulunduruyor. Ancak Salı günkü durumda, uçuş kontrolörleri, ışıklar ve klima hala çalıştığı için görev kontrolünde kaldı. Montalbano, "Ne olduğunu daha iyi anlayacağız ve sonra öğrenilen dersleri alıp ilerleyeceğiz" dedi.

(Kaynak: The Guardian) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...