NASA'nın uzay aracı Orion'un nefes kesen manzarası: Ay ve Dünya tek karede

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA'nın uzay aracı Orion'un nefes kesen manzarası: Ay ve Dünya tek karede

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA'nın 16 Kasım'da Artemis programı kapsamında fırlattığı Orion kapsülü 'en uzak mesafe' rekoru kırmıştı. Orion uzay aracının Dünya'dan rekor kıran mesafesi, görünüşe göre etkileyici bir fotoğrafı ortaya çıkarmak için yapılmış.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Pazartesi günü Artemis I görevi kapsamında Ay'ın yörüngesine fırlatılan Orion uzay aracıyla çekilen ve arka planda hem Dünya'yı hem de Ay'ı gösteren bir fotoğraf paylaştı. Günümüzden 50 yıl önce NASA'nın yürüttüğü Apollo isimli Ay keşif programında da Dünya ve Ay'ı gösteren fotoğraflar çekilmişti. Bu son fotoğraf da Dünya'nın koskoca evrende sadece küçük bir nokta olduğunu vurguluyor. 

Orion uzay aracındaki kameralar, Dünya'dan 432 bin kilometre ötede etkileyici fotoğrafı çekmeyi başardı. Tek bir fotoğraf karesinde hem Dünya, hem de Dünyamızın uydusu Ay yer alıyor. Bu arada, NASA'nın Orion uzay kapsülüyle kırdığı 'en uzak mesafe' rekoru, Apollo 13'ün 1970'teki 400 bin kilometrelik mesafe rekorunu bile geride bırakarak, insanlar tarafından yapılan bir uzay aracıyla kat edilen en uzak mesafe rekorunu kırdı.

ARTEMİS REKORLA BAŞLADI

NASA'nın Apollo'nın devamı olarak başlattığı Ay'a dönüş misyonu Artemis, çok sayıda ertelemeyle mücadele etmek zorunda kaldı. Nihayetinde Artemis misyonuyla NASA'nın insanlı Ay uçuşlarını başlatacağı en erken tarih 2025 olarak gösteriliyor. NASA başlangıçta 2024'te Ay'a astronot indirmeyi planlıyordu. Yine de Artemis 1 görevinin şu anki performansı, uzay ajansının çabalarının sonunda meyvesini verdiğini gösteriyor.

NASA'dan yapılan açıklamada, kapsülün 26 Kasım'da yaklaşık 430 bin kilometre katettiği bildirildi. Açıklamada, bunun, 'insanları taşımak için tasarlanmış bir uzay aracının gidebildiği en uzak mesafe rekoru' olduğu aktarıldı. 

NASA, 16 Kasım'da Ay'a dönüş projesi SLS-Orion uzay aracı Artemis 1'in fırlatıldığını bildirmişti. Orion kapsülünün 21 Kasım'da 128 kilometre ile Ay'ın yörüngesinde yüzeye en yakın konumuna geldiği duyurulmuştu. Kapsülün, 11 Aralık'ta Pasifik Okyanusu'na inmesi planlanıyor.

(Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...