NASA’nın uzay aracı Lucy, Jüpiter yolculuğunda ilk asteroitle karşılaştı

Düzenleyen: / Kaynak: Independent Türkçe
- Güncelleme:
NASA’nın uzay aracı Lucy, Jüpiter yolculuğunda ilk asteroitle karşılaştı

TEKNOLOJİ Haberleri  / Independent Türkçe

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Jüpiter'in yörüngesindeki asteroitleri araştırmak için fırlattığı uzay aracı Lucy'den yeni bir haberi kamuoyuyla paylaştı. Lucy, ilk defa bir asteroitle karşılaştı.

Jüpiter keşif aracı Lucy, yolculuk sırasında 10 asteroitten ilki olan 'Dinkinesh' ile dün ilk defa karşılaştı. Jüpiter ve Mars arasındaki asteroit kuşağında ilerleyen uzay aracı, Mars'ın 480 kilometre ilerisindeki küçük Dinkinesh'in yanından geçti. NASA, yaptığı açıklamada geçişi "hızlı bir merhaba" olarak tanımladı. Araç, saatte 16 bin kilometre hızla asteroide yaklaştı.

Independent Türkçe'nin derlediği bilgilere göre, Dinkinesh'e 435 kilometre yaklaşan Lucy, ileride karşılaşacağı daha büyük asteroitler için kendi araçlarını test etti.

16 Ekim 2021 günü fırlatılan Lucy, Jüpiter’in yörüngesindeki Truva asteroitlerini inceleyecek. 2 yıldır yolculukta olan Lucy'nin son iki asteroidin yanından geçmesi için beklenen tarih ise 2033. 

'ASTEROİT SONBAHARI' 

NASA, Lucy uzay görevine yaklaşık 1 milyar dolar bütçe ayırdı. 

Çarşamba günkü uçuş, NASA'nın 'Asteroit Sonbaharı' olarak tanımladığı dönemde meydana geldi. Çünkü bu sonbaharda asteroid araştırmaları için oldukça ilham verici bazı gelişmeler oldu. NASA'nın Osiris-Rex isimli uzay aracının Bennu asteroidinden topladığı ilk örnekler de geçtiğimiz eylül ayında Dünya'ya ulaştı. Ekim ayında ise NASA, metal bakımından zengin olan 'Psyche' asteroidini incelemek üzere aynı isme sahip uzay aracını fırlattı.

Lucy'e dönecek olursak, farklı olarak, herhangi bir asteroide inip örnek almayacak. Uzay aracı, görüntü çekip gönderecek. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Independent Türkçe
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...