NASA'nın Mars aracından inanılmaz keşif: Geçmişte gürül gürül akan bir nehirmiş

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA'nın Mars aracından inanılmaz keşif: Geçmişte gürül gürül akan bir nehirmiş

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'na ait (NASA) Mars yüzeyinde keşif çalışmalarını sürdüren Perseverance aracı önemli bir buluş daha yaptı. Araç, milyarlarca yıl önce gezegenin yüzeyinde gürül gürül aktığı düşünülen bir nehrin kalıntılarını buldu.

Şubat 2021'den beri Mars'ı karış karış gezen Perseverance, çok eski tarihlerde su barındırdığı düşünülen kurumuş göl yatağı Jezero Krateri'ni inceliyor. Araç, kraterin her noktasını analiz ederek canlı yaşamı için gerekli olan suya dair bir iz bulmaya çalışıyor. Nihayet Mars gezgini, Jezero Krateri'nin kenarlarında dolaşırken, 250 metre yüksekliğinde ve kıvrımlı katmanlara sahip yelpaze şeklinde bir tortul kaya yığını keşfetti.

Independent Türkçe'nin haberine göre, NASA araştırmacıları, keşfedilen tortul kayaları hızlı bir şekilde araştırmaya koyuldu ve şimdi yetkililer, bunun bir zamanlar şiddetli biçimde akan bir nehrin izleri olduğunu söylüyor. 

MARS OKYANUSLARA VE GÖLLERE SAHİPTİ

Atmosferinin çoğu uzay boşluğuna savrulmadan önce Mars'ta göllerin ve okyanusların olduğuna zaten inanılıyor. Bununla birlikte, Perseverance'ın yeni bulgusu, bahsi geçen su yollarının daha önce düşünülenden çok daha şiddetli bir akışa sahne olduğuna işaret ediyor. Zira şimdiye dek Mars'ın geçmişte daha sığ akarsulara ev sahipliği yaptığı düşünülüyordu. 

Bu heyecan verici yeni bulgular, bilim insanlarını Kızıl Gezegen'in eskiden nasıl bir yer olduğuna dair düşüncelerini değiştirmeye itebilir. Ayrıca gezegende bir zamanlar hayat olup olmadığını belirlemeye çalışan gökbilimcilere katkı sağlayabilir.

YÜZLERCE GÖRÜNTÜYÜ ANALİZ ETTİLER

Peki, bilim insanları eski nehir yatağı olduğu düşünülen yelpaze şeklindeki izleri nasıl belirledi? Araştırmacılar, Perseverance'ın kaydettiği yüzlerce görüntüyü bir araya getirerek ve işleyerek geçmişte gürül gürül aktığını düşündükleri nehir yatağını buldu. Görüntülerdeki sürüklenmiş taşlar ve çizgili yüzeyler bilim insanlarının nehir teorisini destekler nitelikte.

NASA'nın Jet İtki Laboratuvarı'ndan doktora sonrası araştırmacı Libby Ives, "Bunlar, çok fazla enkaz taşıyan yüksek enerjili bir nehre işaret ediyor. Su akışı ne kadar güçlü olursa, daha büyük malzeme parçalarını o kadar kolay hareket ettirebilir." dedi. 

Ives'e göre, Perseverance'ın tespit ettiği bu birikinti katmanlarından bazılarının yüksekliği 20 metreye ulaşıyor ve bu, Dünya'da bir nehrin biriktirebileceği tepeler için epey yüksek. 

Perseverance'ın proje bilimcisi yardımcısı Katie Stack Morgan, "Burada heyecan verici olan, Jezero'nun tarihini yazmada yeni bir aşamaya girmiş olmamız. Nehirleri daha önce olduğundan farklı bir ölçekte düşünüyoruz." şeklinde bir değerlendirme yaptı. 

(Kaynak: Independent Türkçe)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...