NASA'nın Güneş aracı büyük gizemi çözdü

Güneş fırtınalarını inceleyen NASA'nın Güneş sondası Parker Solar Probe, yıllardır çözülemeyen bir gizemi çözdü. Araç, şiddetli plazma patlamalarını tetikleyen süreci ortaya çıkarmış olabilir.
Güneş, gezegenimizdeki yaşamı beslese de Dünya'nın ev sahibi yıldızı sıcak gaz topu gibi olduğu için çoğu zaman şiddetli olabilir ve güneş rüzgarı şeklinde yönümüze plazma akımları fırlatır. Bu güneş rüzgarı bize ulaştığında, çoktan 93 milyon mil kat etmiş ve Dünya'nın kendi manyetik alanıyla etkileşime girmiş olur. Ancak bilim insanları, güneş fırtınasının Güneş'in yanan yüzeyinden neyin yönlendirdiğine daha yakından bakmak istedi ve cevabını bulmuş olabilir.
Neyse ki, araba büyüklüğündeki bir uzay aracının Güneş'le birçok yakın karşılaşması oldu. NASA'nın Parker Solar Probe isimli uzay aracı, Güneş'in yüzeyine yaklaşık 4 milyon mil mesafeye yaklaşacak şekilde tasarlandı. Daha önce hiçbir uzay aracı Güneş'e bu kadar yaklaşmadı.
Gizmodo'nun haberine göre, uzay aracı, Güneş'in manyetik alanıyla bağlantılı fırtınanın içinden geçti. Bilim insanları, verileri ölçerek güneş rüzgarının kökenini Güneş'in yüzeyine kadar takip etti.
Maryland Üniversitesinden profesör ve Nature'da yayımlanan yeni bir çalışmanın ortak yazarı James Drake, "Parker yıldıza yaklaştıkça, güneş fırtınasının içinde çok daha fazla yapı görmeye başladık. Çok sayıda parlamayla birlikte hızlı bir rüzgar akımı görüyoruz. Sonra biraz azaldığını ve ardından daha birçok parlamayla tekrar güçlendiğini anlıyoruz." dedi.
GÜNEŞ FIRTINALARINI ÜRETEN SÜREÇ ORTAYA ÇIKTI
Veriler, güneş rüzgarlarının 'manyetik yeniden bağlanma' adı verilen bir süreçle üretildiği sonucuna varıldı. Bu süreç, Güneş'in manyetik alanlarının kırılması ve sonra yeniden bağlanmasıyla meydana geliyor. Parker Solar Probe'un son gözlemleri süreç sırasında yüklü parçacıkların Güneş'ten uzağa fırlatıldığını ortaya koydu.
Drake, bu konuyu, "Zıt yönü gösteren iki manyetik alanınız varsa, bunlar birbirini yok eder. Bu, enerjik parçacıklar üreten manyetik enerjiyi serbest bırakır." diye açıklıyor.
Ekip, yalnızca güneş fırtınasının kaynağını değil, aynı zamanda Güneş'in yüzeyinde enerji üreten şeyi de tespit edebildi. Plazma, yıldızın çekim kuvvetine karşı koymak için yeterli enerjiye sahip olmadığından, kendi başına Güneş'ten kaçamaz. Bununla birlikte, manyetik yeniden bağlanma işlemi yoluyla yeterince hızlandırılırsa, bu, rüzgarı Güneş'in yüzeyinden kaçabilecek şekilde dışarıya doğru yönlendirmek için yeterlidir.
GÜNEŞ'İN YAKICI SICAĞINA BİLE DAYANIYOR
12 Ağustos 2018'de fırlatılan NASA uzay aracı, doğrudan Güneş'in atmosferine dalmak üzere tasarlandı. Güneş'in yüzey sıcaklıkları 5.500 Santigrat derecenin üzerine çıkabileceği ve atmosferi 300 kat daha yüksek sıcaklıklara ulaşabileceği için bu kolay bir başarı değil.
NASA'ya göre Parker Solar Probe, 1.377 Santigrat) dereceye kadar sıcaklıklara dayanabilen 11,43 santimetre kalınlığında karbon-kompozit bir ısı kalkanına sahip.
Solar Probe şimdiye kadar 15 defa Güneş'e yakın geçiş yaptı ve bir sonraki yakın geçişin tarihi 22 Haziran. Her yakın karşılaşma yaklaşık 12 gün sürüyor.
(Kaynak: Gizmodo)