NASA’dan tarihi adım: Mars yolculuğunu 45 güne indirecek nükleer tahrikli motor geliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA’dan tarihi adım: Mars yolculuğunu 45 güne indirecek nükleer tahrikli motor geliyor

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA, insanları Mars'a götürme çabalarının bir parçası olarak eski bir fikre geri döndü. DARPA ile birlikte çalışan NASA, nükleer termal roket motoruyla Kızıl Gezegen’e yapılacak yolculukların çok daha kısa süreceğini açıkladı. 

Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) ile ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), yeni bir Mars projesi için güçlerini birleştirdi. NASA, insanlı Mars yolculuklarını 7 aydan 45 güne indirebilecek nükleer enerjili bir roket için fon ayırdığını açıkladı. ‘Bimodal Nükleer Termal Roket’ olarak tanımlanan uzay roketi, hem insanları hem de bilimsel yüklerin olduğu kargoları Güneş Sistemi boyunca taşımak için kullanılabilecek. Ayrıca bu roketin uzay yolculuğu sırasında radyasyona maruz kalma gibi gezegenler arası seyahatle ilişkili ciddi riskleri büyük ölçüde azaltabileceği açıklandı.

NASA yöneticisi Bill Nelson, 2027'de gelişmiş nükleer termal tahrik teknolojisini göstermeyi umduklarını söyledi. Nelson, "Bu yeni teknolojinin yardımıyla, astronotlar derin uzaya her zamankinden daha hızlı gidip gelebilecek, bu, Mars'a insanlı görevlere hazırlanmak için büyük bir yetenek." dedi.

NASA’dan tarihi adım: Mars yolculuğunu 45 güne indirecek nükleer tahrikli motor geliyor

DERİN UZAY ÇALIŞMALARINDA DEVRİM

Fikri ortaya atan Florida Üniversitesinden Profesör Dr. Ryan Gosse, iki modlu tasarımın ‘derin uzay araştırmalarında devrim niteliğinde’ olacağını iddia etti.

NASA'nın Uzay Teknolojisi Misyonu Direktörlüğünden müdür yardımcısı Jim Reuter ise, "ABD, yönetim genelinde ve endüstriyle birlikte çalışarak, uzayda kullanılan nükleer tahrik teknolojilerini ilerletiyor. Bu tasarım sözleşmeleri, bir gün yeni görevleri ve heyecan verici keşifleri ilerletebilecek somut reaktör donanımına doğru atılan önemli adımlar.” dedi.

70 YILLIK ‘NÜKLEER UZAY YOLCULUĞU’ FİKRİ

Aslında 1940’larda uzay yolculukları için nükleer tahrik sistemlerinin kullanılması fikri ortaya atıldı. 1950'lerden 1980'lere kadar hem ABD hem de Sovyet Rusya uzay yolculukları için Nükleer-Termal Tahrik (NTP) teknolojisinin kullanım potansiyelini araştırdı. Ancak uzay ajanslarının bütçe kesintileri ve değişen öncelikler (Space Shuttle programına odaklanmak gibi), NASA'nın 1972'nin sonunda herhangi bir test uçuşu gerçekleştirmeden projeyi terk etmesine yol açtı.

Peki, NTP nedir? NTP'de itici gaz olarak sıvı hidrojen nükleer bir reaktörde ısıtılır, bu da sıvıyı, itme gücü üreten plazmaya dönüştürür. Öte yandan, Mars’a seyahat süresini dörtte bir oranında azaltacak olan bu teknolojinin de riskleri bulunuyor. Atmosferde veya yörüngede bir arıza meydana gelmesi durumunda radyoaktif maddenin çevreye yayılması gibi NTP motorlarıyla ilgili ciddi bir potansiyel risk mevcut. Yine de NASA, NTP motorlarının sağlayabileceği daha hızlı geçiş sürelerinin astronotların riskini azaltabileceğini düşünüyor. Nükleer termal roketler, geleneksel kimyasal tahrik yöntemlerinden en az üç kat daha verimli olabilir.

2000'li yıllarda NASA, itmede kullanmak üzere gaz iyonize etmek için elektromanyetik alan oluşturan bir motora enerji verecek elektriğin üretiminde bir nükleer reaktörden faydalanan Nükleer-Elektrik Tahrik (NEP) teknolojisiyle yeni bir roket türü geliştirmeye çalıştı.

Hem NTP hem de NEP teknolojilerini iki modlu bir tahrik yöntemiyle birleştiren Profesör Gosse'un tasarımı, teorik olarak her iki teknolojinin de kendi başına üretebileceği hızı iki katına çıkaracak.

(Independent Türkçe / Engadget)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...