NASA'dan heyecanlandıran açıklama: Ay'da yaşam olabilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA'dan heyecanlandıran açıklama: Ay'da yaşam olabilir

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA, Dünya dışında yaşamın mümkün olup olmadığı sorusu gündemdeki yerini korurken heyecanlandıran bir açıklama yaptı. NASA'da çalışan bir bilim insanı Ay'da yaşam olabileceğini söyledi.

Dünya ile karşılaştırıldığında, Ay ıssız bir yerdir. Akan sudan, ince bulutlardan ve yaşam belirtilerinden yoksun olduğu bilinir. Ancak NASA'da çalışan bir bilim insanı, Ay'da göründüğünden daha fazlası olduğunu düşünüyor. NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde gezegen bilimcisi olan Prabal Saxena, mikrobiyal yaşamın Ay'daki gibi zorlu ortamlarda var olabileceğini söyledi.

Space.com'un haberine göre Prabal Saxena, "Bazı havasız cisimlerde nispeten korunan alanlarda bu tür yaşamlar için potansiyel olarak yaşanabilir nişler olabilir" dedi.

Bilim insanı, eğer gerçekten de varsa bu Ay mikroplarının muhtemelen Dünya'dan Ay'a görev sırasında gittiğini düşünüyor. 

NASA'dan heyecanlandıran açıklama: Ay'da yaşam olabilir

AY'IN GÜNEY KUTBUNDA MİKROPLAR OLABİLİR

Saxena, Güneş sistemimizin dışında uzaylı yaşamın var olabileceği yerleri araştırıyor ancak son zamanlarda, Ay'ın güney kutbunu araştıran ekiplerle çalışıyor. Ay'ın güney kutbunda buz kraterleri ve potansiyel mikrobiyal yaşamın olduğu tahmin ediliyor. 

Ay'ın güney kutbu, NASA'nın 2025'te Artemis III görevinin astronotlarını indirmeyi planladığı yer olduğu için son yıllarda medyada anılıyor. Şimdiye kadar hiçbir insan Ay'ın güney kutbuna ayak basmadı. Ancak NASA'nın 'Moon Mineralogy Mapper'ından (Ay Mineraloji Eşleyicisi) astronotların roket yakıtı için çıkarabilecekleri kraterlerin içinde buz olduğunu biliyoruz. Bu kraterlerin bazı bölgeleri sürekli karanlıkta, sürekli gölgededir. Sonuç olarak, Güneş'in zararlı radyasyonu buralara ulaşamaz ve aşırı mikroplar için güvenli bir sığınak olabilir.

AŞIRI KOŞULLARA DAYANABİLEN CANLILAR UMUT OLDU

Saxena, "Ay yüzeyinin bazı bölümlerindekiler gibi koşullara maruz kalan mikropların hayatta kalabilirliği üzerine yapılan son araştırmalar, çok sayıda mikroorganizmanın bu tür koşullara şaşırtıcı bir şekilde dirençli olduğunu gösteriyor. Şu anda hangi organizmaların bu tür bölgelerde hayatta kalmaya en uygun olabileceğini anlamak için çalışıyoruz." dedi.

Örneğin araştırmacılar, Deinococcus radiodurans adlı bir bakterinin Uluslararası Uzay İstasyonu'nun dışında bir yıl boyunca hayatta kaldığını buldu. Bilinen en dayanıklı hayvanlardan tardigrada, uzaydaki aşırı koşullara maruz kalan uzay istasyonunun dışında da hayatta kaldı.

Öte yandan, şu anda Ay'da mikroplar olmasa bile, insanlar Ay'ın yüzeyinde dolaşmaya başladığında mikropların da olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Saxena ve ekibi, bu mikropların kalıcı olarak örtülen bu kraterlerde yalnızca hayatta kalmayacağını, aynı zamanda potansiyel olarak büyüyüp gelişebileceğini iddia ediyor. 

(Kaynak: Insider)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...