NASA’dan insanlı Mars uçuşu için bir adım daha: Uzaya ısı kalkanı gönderecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA’dan insanlı Mars uçuşu için bir adım daha: Uzaya ısı kalkanı gönderecek
TEKNOLOJİ Haberleri

NASA, insanlı Mars görevleri için uzaya bir ısı kalkanı fırlatmaya hazırlanıyor. ‘Şişirilebilir Yavaşlatıcı’ (LOFTID) isimli ısı kalkanı teknolojisinin alçak Dünya yörüngesi uçuş testi 9 Kasım’da (yarın) yapılacak.

İnsanlık uzun yıllardır Mars’a ulaşmayı ve Mars’ta insanların yaşayabileceği bir ‘dünya’ kurmayı istiyor ancak şimdiye kadar Mars’a insanlı hiçbir uzay uçuşu gerçekleşmedi. Ancak insanların Mars’a iniş yapabilmesi için yoğun şekilde çalışmalarını sürdüren NASA, insanlı bir uzay aracının Kızıl Gezegen’in atmosferine güvenli ve insanların hayatta kalabileceği şekilde inmesi için yeterince yavaşlayabilen bir uzay aracının geliştirilmesi gerektiğini ifade ediyor. 

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) bu amaçla ‘Şişirilebilir Yavaşlatıcı’ (LOFTID) adını verdiği bir ısı kalkanını Dünya’nın alçak yörüngesine göndermeye hazırlanıyor. Uzay ajansı, uçuş testinin 9 Kasım'da yapılacağını açıkladı. Isı kalkanı, ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssünden bir United Launch Alliance Atlas V roketiyle fırlatılacak ve rokette ısı kalkanının yanı sıra JPSS-2 kutup yörüngeli hava durumu uydusu da bulunacak. 

UÇAN DAİRE GÖRÜNÜMLÜ ISI KALKANI ŞİŞECEK

NASA, ısı kalkanının ayrıntılarını da aktardı. Buna göre, araç uzaya fırlatıldıktan sonra şişecek. Uçan daireye benzeyen aracın Kızıl Gezegen Mars’ın atmosferinin girişinde ve çıkışında sürtünmeyi en aza indirmesi hedefleniyor. Ayrıca aracın Dünya’ya dönmeden önce şişeceği belirtildi.

ABD uzay ajansına göre, gelecekteki bir görevde ısı kalkanı Mars uzay aracını fren gibi yavaşlatabilir. Bununla birlikte, NASA önümüzdeki 10 yıl içinde Mars’a insanlı bir görev gerçekleştirmeyi hedefliyor. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...