NASA tarihinde ilk! Çığır açan adımı attı: Kızılderili astronot uzaya gönderilecek

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
NASA tarihinde ilk! Çığır açan adımı attı: Kızılderili astronot uzaya gönderilecek

TEKNOLOJİ Haberleri  / Engadget

NASA, uzay ajansı adına çığır açan bir adım atmaya hazırlanıyor. Uzay ajansı deniz piyadesi albay Nicole Aunapu Mann'ın uzaya seyahat eden ilk Kızılderili kadın olacağını duyurdu.

ABD’de yaşayan Kızılderili kökenli Wailacki kabilesinin üyesi Nicole Aunapu Mann, 29 Eylül'de Uluslararası Uzay İstasyonuna gidecek olan SpaceX Crew-5 görevinde yer alacak. Uzay uçuşunda görev komutanı olarak görev yapması planlanan Mann’in altı ay ISS Expedition 68 görevinin uçuş mühendisi olacağı açıklandı. Crew-5 görevinde ayrıca NASA'dan Josh Cassada, Japonya'dan Koichi Wakata ve Rusya'dan Anna Kikina isimli astronotlar yer alacak. 

Bu arada, Mann uzaya giden ilk Kızılderili Amerikalı değil. 2002 yılında Chickasaw Nation kabilesinden John Herrington NASA üniformasıyla uzaya çıkmış ve uzaya giden ilk Kızılderili olmuştu. 

KIZILDERİLİ ASTRONOTTAN İLK MESAJ

Peki, Kızılderili kökenli Nicole Aunapu Mann kimdir? Uzay uçuşu için oldukça uygun bir kariyere sahip olduğu aktarılan Mann, donanma havacısı olarak başladığı kariyerinde, ABD’nin Afganistan ve Irak'taki operasyonlarını desteklerken F/A-18 Hornet savaş uçaklarını kullanmıştır. Ayrıca Stanford Üniversitesi makine mühendisliği alanında yüksek lisans derecesi de aldı. 

NASA, 2013'te Mann'ı sekiz astronot adayından biri olarak seçti. Sekiz aday arasında yer alan Anne McClain, Jessica Meir ve Crew Dragon pilotu Victor Glover NASA’nın en tanınan astronotları haline geldi. Mann da dahil olmak üzere birkaç astronot NASA'nın Ay'a yapılan ilk insanlı Artemis görevinde yer alacak. 

Mann, ICT ile yaptığı röportajda uzay görevinin astronot olamayacağını düşünen Kızılderili çocuklar için ‘engelleri yıkmak’ olarak tanımladı. 

 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...