NASA Kuzey Amerika üzerinde dolaşacak aracını SpaceX roketiyle fırlattı

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA, SpaceX roketiyle Dünya çevresinde sabit dönüşlü bir yörüngeye yenilikçi bir hava kalitesi izleme aracı fırlattı. Araç, 'Troposferik Emisyon Kirliliği İzleme', kısaca 'TEMPO' olarak adlandırılıyor ve nitrojen dioksit, formaldehit ve yer seviyesindeki ozon gibi atmosferdeki bazı zararlı kirleticileri takip edecek.

Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX, ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) Kuzey Amerika kıtası üzerinde hava kirliliği kontrolü yapacak Troposferik Emisyon Kirliliği İzleme (TEMPO) cihazını başarıyla yörüngeye fırlattı. TEMPO, Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonundan fırlatılan bir SpaceX Falcon 9 roketine bağlı şekilde yörüngeye gönderildi. 

NASA, atmosferik uydunun herhangi bir hataya karışmadığını, fırlatmanın başarıyla tamamlandığını açıkladı. ABD uzay ajansı araçtan ilk sinyali de aldı ve NASA, aracın mayıs sonu veya haziran başında göreve başlayacağını bildirdi.

https://twitter.com/SpaceX/status/1644195998347202560

AMERİKA ÜZERİNDE HAVA KİRLİLİĞİ KONTROLÜ YAPACAK

Space.com sitesinin haberine göre, TEMPO cihazı, roket üzerindeki 'Intelsat 40e' iletişim uydusuna bağlı ekvator üzerinde sabit bir yörüngeye gönderildi. Cihaz yörüngeye tam olarak yerleştikten sonra Kuzey Amerika kıtası üzerinde hava kirliliği kontrolü yapacak.

NASA Kuzey Amerika üzerinde dolaşacak aracını SpaceX roketiyle fırlattı

Hava kirliliğini araştıran uzay araçları

NASA'nın Langley Araştırma Merkezi'ndeki TEMPO'nun proje yöneticisi Kevin Daugherty, "TEMPO, Porto Riko'dan Kanada'ya kadar Kuzey Amerika'nın tamamında gündüzleri saat başı hava kalitesini ölçecek." dedi. Daugherty, TEMPO'nun NASA'ya toplam maliyetinin yaklaşık 210 milyon dolar olduğunu dile getirdi.

TEMPO'nun, alt troposferdeki ozon ve nitrojen dioksit dahil önemli hava kirleticilerinin seviyesi tespit emek için ultraviyole ve yakın kızılötesi ışık spektrumlarını ölçeceği belirtiliyor. Mevcut ölçümler 100 mil karelik (258 kilometre kare) alanlarda yapıldığından bu tür araçlar mevcut teknolojilerde önemli bir gelişmeye işaret ediyor. 

NASA Kuzey Amerika üzerinde dolaşacak aracını SpaceX roketiyle fırlattı

NASA'nın TEMPO aracı, hem makro hem de mikro seviyelerden kapsamlı bir kirlilik analizi yaparak mahalleden mahalleye bile doğru ölçümler alabilecek nitelikte. Bu aynı zamanda bize trafiğin yoğun olduğu saatlerde değişen kirlilik seviyeleri, yıldırımın ozon tabakası üzerindeki etkileri, orman yangınlarıyla ilgili hava kirliliği ve gübrelerin insan sağlığı üzerindeki uzun vadeli etkileri gibi yeni türde verileri toplamamız için bazı benzersiz fırsatlar sunabilir. 

Bu arada, TEMPO, hava kirliliğini izleyen yüksek güçlü uzay araçlarının ilki değildir. Güney Kore'nin GEMS adını taşıyan aracı 2020'de fırlatıldı ve Asya üzerindeki kirliliği ölçüyor. Ayrıca ESA (Avrupa Uzay Ajansı) Sentinel-4 uydusunu 2024'te Avrupa ve Kuzey Afrika ölçümlerini gerçekleştirmek için fırlatmayı planlıyor.

(AA - Engadget)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...