NASA, ikinci insanlı Artemis Ay görevi için de SpaceX’i seçti

Düzenleyen:
- Güncelleme:

TEKNOLOJİ Haberleri

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile milyarder iş insanı Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX arasında önemli bir anlaşma daha imzalandı. NASA, 50 yıl sonra başlattığı Ay keşif programı kapsamında 2027 yılında yapılması planlanan ikinci insanlı Artemis görevi için de SpaceX’in roketini seçti.

NASA, SpaceX'in Artemis programındaki rolünü genişletti ve ikinci grup astronotları Ay'a götürmek için SpaceX’in Starship Ay'a iniş aracını seçti. Bu yılın başlarında NASA, Artemis 3 isimli, Artemis programı kapsamındaki ilk insanlı Ay keşif görevi için de SpaceX’in uzay araçlarını seçmişti. Artemis 3’ün 2025 yılında başlaması planlanıyor.

Amerikan uzay ajansı, en son Apollo 17 göreviyle, 1972’de insanları Ay yüzeyine indirmişti. Apollo 17’nin üzerinden 50 yıl geçti. Artemis programı, 1967 ile 1972 yılları arasında gerçekleştirilen Apollo Ay keşif programının devamı niteliğinde.

NASA, Artemis’in öncü görevi olarak gösterdiği Artemis 1’i geçtiğimiz günlerde başlattı. Ağustos ve Eylül aylarındaki ertelemelerin ardından devasa roket SLS sonunda 16 Kasım günü Florida’daki Kennedy Uzay Merkezinden fırlatıldı. NASA’nın Ay keşiflerinde kullanmak üzere geliştirdiği SLS, şu anda en güçlü uzay roketi olarak gösteriliyor. Bu arada, uzay aracı Orion isimli bir kapsül ve güçlendiriciden oluşmakta.

NASA SPACEX’İN RAKİPLERİNİ DE GÖREVE ÇAĞIRDI

Bu yılın başlarında NASA, ‘hizmetlerde fazlalık’ sağlamak ve uzay araçlarının Artemis 3’ün ötesinde kullanımı için SpaceX ile yaptığı sözleşmeye ek olarak, diğer uzay şirketlerinden de araç geliştirmelerini teklif etti. Ayrıca uzay ajansı, SpaceX’ten uzay aracının iniş sistemini değiştirmesini istedi.

NASA, gelecekte Ay’a insanlı yolculukların sık sık yapılmasını istiyor ve bu amaçla, Ay yörüngesine Gateway isimli bir uzay istasyonu kurmayı planlıyor. NASA’nın istediği SpaceX iniş sistemi ise tam da burada işe yarayacak. Henüz kurulmamış olan bu istasyondan insanları alıp Ay yüzeyine indirebilecek kabiliyete sahip olmasını istiyor.

NASA tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Option B (B Seçeneği) kapsamındaki bu yeni çalışmanın amacı, NASA'nın Gateway ile yanaşma, dört mürettebat üyesini barındırma ve yüzeye daha fazla kütle teslim etme dahil olmak üzere Artemis III'ün ötesindeki görevler için sürdürme gereksinimlerini karşılayan bir Starship ay iniş aracı geliştirmek ve göstermektir."

SPACEX ROKETİ 2025'TE HAVALANACAK

SpaceX'in NASA ile olan ilk sözleşmesi 2,9 milyar dolar değerindeydi ancak iniş sistemindeki değişiklik talebi toplamda 1,15 milyar dolar daha maliyete sebep olacak.

SpaceX’in Starship Ay iniş aracının 2025'te ilk defa astronotları Ay'a götürmesi bekleniyor. Ancak NASA Müfettişi General Paul Martin, Artemis 3'ün fırlatma tarihinin 2026'ya çekilmesini beklediğini itiraf etti. Açıklamaya göre NASA, insan iniş sisteminin ve yeni nesil uzay giysilerinin geliştirilmesiyle ilgili gecikmeler yaşayabilir. Bununla birlikte, NASA'nın dört astronotu daha Ay'a taşıyacağı Artemis 4 görevi, en erken 2027 yılında uçuşa geçecek.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...