NASA iç karartıcı videoları yayınladı: Türkiye'yi de sardı

Editör:
- Güncelleme:
NASA iç karartıcı videoları yayınladı: Türkiye'yi de sardı
TEKNOLOJİ Haberleri

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), insan faaliyetinin atmosferik karbondioksit konsantrasyonunu nasıl artırdığını gösteren birkaç ilgi çekici video hazırladı. Dünyanın dört bir yanında CO2 emisyonu miktarının arttığı göze çarptı.

NASA'nın Bilimsel Görselleştirme Stüdyosu, dünyanın çeşitli bölgelerinde CO2 emisyonu miktarını gösteren üç ayrı video hazırlayarak yayınladı. Videolarda 2021 yılı boyunca salınan CO2 miktarı gözler önüne serildi. Söz konusu görüntüler, basit bir tanımla, iklim değişikliğine yol açan sera gazlarından karbondioksitin (CO2), çoğunlukla nerede salındığını ve bir yıl içinde nasıl değiştiğini gösteriyor.

Görüntüler, 2021 yılı boyunca Dünya atmosferine salınan CO2'nin dört ana katkı maddesine ayrıldığını gösteriyor; fosil yakıtlar turuncu, yanan biyokütleler kırmızı, kara ekosistemleri yeşil ve okyanus mavi renkte gösterildi. Yüzeydeki noktalar ayrıca atmosferik karbondioksitin kara ekosistemleri tarafından nasıl emildiğini yeşil ve okyanus mavi olarak temsil edildi.

ABD KITAYI TURUNCUYA BOYADI

İlk videoda Kuzey ve Güney Amerika yer alıyor. Özellikle ABD’nin Washington D.C. ve Boston kentleri başta olmak üzere kıtanın kuzeydoğusunda kirliliğin nispeten yüksek olduğu göze çarpıyor. Amazon yağmur ormanlarında ise ağaçlar gündüz büyük miktarda karbonu emdiği için 'yeşil' renkte temsil ediliyor.

İkinci videoda ise Asya ve Avustralya yer aldı. Özellikle Çin’in CO2 emisyonunu artırdığı anlaşılıyor. Avustralya ise Asya'nın daha kuzeyindeki ülkelere kıyasla daha az turuncu olsa da yine de yüksek miktarda karbon emisyonuna yol açtığı anlaşılıyor.

TÜRKİYE'NİN ÜZERİNDE DE 'TURUNCU BULUTLAR' ARTIYOR

Son videoda ise Türkiye'nin aralarında bulunduğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika yer alıyor. Haritada hem Avrupa hem de Suudi Arabistan, "nispeten yüksek fosil yakıt emisyonlarına" sahip bölgeler arasında işaretlendi. Tarımdan kaynaklanan emisyonlar da Orta Afrika'da yoğun bir şekilde tespit edildi.

(Kaynak: NASA, New York Post)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...