NASA galaksimizde trilyonlarca 'haydut gezegen' keşfetti

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
NASA galaksimizde trilyonlarca 'haydut gezegen' keşfetti

TEKNOLOJİ Haberleri  / Haber Merkezi

Bilim insanları, Dünya'nın da içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi'nde haydut gezegenlerin sayısının diğer gezegenlerden çok daha fazla olabileceğini açıkladı. NASA araştırmacıları, "Galaksimizin yıldızlardan 20 kat fazla haydut gezegene ev sahipliği yaptığını tahmin ediyoruz" dedi.

MUHABİR: MURAT MAKAS - Bilimsel dergi The Astronomical Journal'da yayınlanacak bir çift araştırmaya göre, 'haydut gezegenler' olarak bilinen yıldızı olmayan gezegenlerin sayısı, Samanyolu'ndaki yıldızların yörüngesindeki gezegenlerden çok daha fazla olabilir. Kendi yıldızının yörüngesinden ayrılarak uzayda serbest dolaşan ve evrende sonsuz bir yolculuğa çıkan bu gezegenlerin sayısının sadece galaksimizde bile trilyonları bulabildiği açıklandı.

NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezinden astronom ve her iki çalışmanın ortak yazarı David Bannett yaptığı açıklamada, "Galaksimizin, yıldızlardan 20 kat daha fazla haydut gezegene ev sahipliği yaptığını tahmin ediyoruz, trilyonlarca gezegen tek başına dolaşıyor." dedi. 

DÜNYA BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ HAYDUT GEZEGENLER DAHA FAZLA

Bulgular, uzak gezegenleri tespit etmek için mikromercekleme olarak bilinen yönteme dayalı dokuz yıllık bir araştırmanın sonucu. Özetle, mikromercekleme, arkasındaki nesneleri büyüten doğal mercekler oluşturmak için ışığı bozabilen devasa bir nesnenin yerçekimi ile çalışır. Mikromercekleme, düşük kütleli serbestçe dolaşan gezegenler ve hatta ilkel kara delikler gibi nesneleri bulabilmemizin tek yolu.

Osaka Üniversitesinden astronom Takahiro Sumi, çalışmalardan birinin baş yazarı ve araştırmacıların bu haydut gezegenler hakkında keşfettiği bir başka ilgi çekici fikrin, bunların daha küçük olma eğilimindeyken, ev sahibi gezegenlerin çok daha büyük, yıldızlarına daha yakın veya her ikisinin birden olma eğilimi gösterdiğini söyledi. 

Sumi, "Dünya büyüklüğündeki haydutların daha büyük olanlardan daha yaygın olduğunu bulduk. Yıldızlara bağlı ve serbest dolaşan gezegenlerin ortalama kütlelerindeki fark, gezegen oluşum mekanizmalarını anlamanın anahtarıdır." diye açıklıyor. 

ROMAN TELESKOBU GÖZLEMLERİN ÖNÜNÜ AÇACAK

Boyut eşitsizliği mantıklı. Bir yıldızın etrafında oluşan daha küçük gezegenler, aynı sistemdeki daha büyük gezegenlerin yerçekimi tarafından kolayca zorbalığa uğrayabilir. Zamanla, devasa gezegenleri geçerek yörüngeleri daha da genişleyebilir, ta ki küçük olan sonunda yıldızından kurtulup haydutlaşana kadar.

Dış gezegenleri - güneş sistemimizin ötesindeki dünyaları - bulmak zor bir iş çünkü yıldızlarının ışığıyla tam anlamıyla gölgede kalıyorlar. Neyse ki, NASA'nın 2027'de kullanıma açacağı yeni gözlemevi Roman Uzay Teleskobu gözlemleri kolaylaştırabilir. 

Çalışmalardan birinin yazarlarından Osaka Üniversitesi astronomu Naoki Koshimoto, şu şekilde bir değerlendirme yaptı: "Roman, uzaydan gözlem yapacağı için daha düşük kütleli haydut gezegenlere bile duyarlı olacak. Roman'ın geniş ve keskin görüş özelliklerinin birleşimi, bulduğu nesneleri yalnızca yer tabanlı teleskoplarla yapabileceğimizden daha ayrıntılı incelememize imkan tanıyacak ki bu heyecan verici bir ihtimal."

Bu en son bulgulara dayanarak, Roman'ın yaklaşık 400 Dünya büyüklüğünde haydut gezegeni tespit etmelerine yardımcı olacağı konusunda iyimserler ve karasal kütleye sahip böyle bir haydut olanı zaten tespit ettiklerinden eminler.

(Kaynak: Futurism) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...