NASA DART uzay aracının asteroide çarptığı anların yeni görüntüsünü paylaştı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA DART uzay aracının asteroide çarptığı anların yeni görüntüsünü paylaştı

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA, geçtiğimiz yıl ‘Çift Asteroid Yönlendirme Testi’ (DART) görevinde bir asteroide bilerek çarpmıştı. Bu çarpışmayla uzay ajansının amacı, bir gün Dünya’ya bir asteroidin çarpma ihtimali olursa çarpışmadan önce gök cisminin nasıl rotasından saptırılabileceğini keşfetmek. Aradan geçen ayların ardından ajans, o çarpışmanın yeni bir görüntüsünü yayınladı.

Uzayın derinliklerinde 30 yıldır gözlem yapan Hubble Uzay Teleskobu, DART görevinde gerçekleştirilen çarpışmayı kaydetti. Aylar önce kayda alınan görüntülerin hızlandırılmış versiyonu yayınlandı. Videoda, DART uzay aracının asteroide çarpmasının ardından neler olduğu görünüyor.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) ortak projesi olan Hubble, DART uzay aracının çarptığı Dimorphos isimli asteroidin çarpışma sonrası görüntülerini yakaladı.

Daha önce yayınlanan görüntülerde, DART uzay aracının çarpmasının ardından Dimorphos'tan çıkan parçacıkların nasıl süzüldüğünü görmüştük. Yeni video ise, bu parçacıkların asteroit Dimorphos'tan koni şeklinde nasıl aktığını ve ardından kısa bir süre çatala ayrılan kuyruklu yıldız benzeri bir görünüme dönüştüğünü ortaya koyuyor.

NASA DART GÖREVİNDEN YENİ GÖRÜNTÜ

NASA, video eşliğinde yaptığı açıklamada, “Gökbilimciler ne bekleyeceklerini bilmiyordu. Sonuca şaşırdılar ve sevindiler.” ifadesini kullandı.

Videoda, DART’ın çarptığı asteroit ilk olarak bir koni gibi göründü. Daha sonra enkaz parçaları girdap gibi şekillenmeye başladı. Bu, çarpmadan yaklaşık 17 saat sonra meydana gelirken dönen fırıldak benzeri şekiller oluştu. Son olarak, güneş ışığı basıncının etkisiyle gösterişli, kuyruklu yıldız benzeri bir şekil meydana geldi. Bu kuyruk daha sonra ikiye ayrıldı.

Dimorphos, daha büyük olan Didymos asteroidinin yörüngesinde dönen daha küçük bir asteroittir. DART göreviyle NASA, bir asteroidin yörüngesini değiştirip değiştiremeyeceğini görmeye çalıştı.

(CNET) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...