1986'da faciayla sonuçlanmıştı... NASA tarihi keşfi doğruladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
1986'da faciayla sonuçlanmıştı... NASA tarihi keşfi doğruladı

TEKNOLOJİ Haberleri

İkinci Dünya Savaşı döneminden kalma uçak enkazını arayan bir belgesel ekibi, NASA’nın patlayan uzay aracına ait parçaları keşfetti. Belgesel ekibinin çektiği görüntüleri inceleyen NASA, Florida kıyılarında filme alınan su altı enkazının, yedi kişinin öldüğü Challenger uzay mekiğinin feci son uçuşundan kaldığını açıkladı. 

28 Ocak 1986 günü NASA’nın Challenger görevi başlıyordu, uzay aracı havalandı ancak trajik bir şekilde sonuçlandı. Yolculuğun 73’üncü saniyesinde roket parçalandı ve altı astronot ve görevde yer alan öğretmen Christa McAuliffe patlama sonucunda öldü. 

Aradan geçen uzun yıllara karşın ABD'nin Florida eyaletinde denizin dibinde Challenger uzay aracının bir parçası daha bulundu. Belgesel çekimi için dalış yapan bir ekip, tarihi göreve ait parçaları tesadüfen keşfetti. Bu arada, bundan önceki son keşif ise 1996 yılındaydı. 

BELGESEL ÇEKERKEN TESADÜFEN FARK ETTİLER

Belgesel üzerinde çalışan dalgıçlar, deniz tabanında kısmen kumla kaplı büyük bir insan yapımı nesne fark ettiler. Bu nesne, uzay araçlarının termal koruma sistemlerinde yaygın olarak kullanılan 20 santimetrelik kare karolar da dahil olmak üzere modern bir yapıya sahipti. Bu durum enkazın NASA’ya ait olabileceği fikrini verdi ve belgesel ekibi uzay ajansıyla iletişime geçti.

1986'da faciayla sonuçlanmıştı... NASA tarihi keşfi doğruladı

NASA, bulunan parçayı inceledi ve Challenger uzay görevine ait olduğunu doğruladı. NASA yöneticisi Bill Nelson Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Yedi cüretkar ve cesur kaşifin Challenger'da hayatını kaybetmesinin üzerinden yaklaşık 37 yıl geçmiş olsa da, bu trajedi sonsuza dek ülkemizin ortak hafızasında yer alacak. 28 Ocak 1986, ben de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan için hala dün gibi geliyor.” dedi.

Patlamanın ardından yürütülen araştırmaya göre, katı roket güçlendirici segment bağlantılarındaki O-ring contalarının önceki gece beklenmedik şekilde soğuk sıcaklıklarla sertleşmesi nedeniyle facia gerçekleşti. 

(Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...