NASA Ay'da gizemli kubbeler keşfetti: Yeni görev başlıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Independent News UK
NASA Ay'da gizemli kubbeler keşfetti: Yeni görev başlıyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / Independent News UK

NASA, yaklaşmakta olan Artemis Ay programı için 'öncelikli' bilim görevlerini belirlemeye başlıyor. Bunlardan biri de Ay'daki gizemli Gruithuisen Kubbeleri. Uzay ajansı, Gruithuisen Kubbelerinin, Lunar Vulkan Görüntüleme ve Spektroskopi Gezgini (Lunar-Vise) ismi verilen bir araç ile inceleneceğini duyurdu.

Araştırmacılar, Gruithuisen Kubbelerinin gizemini çözmeye çalışacak. Ajansın açıklamasına göre, Dünya'da bunun gibi oluşumlar sıvı su okyanuslarına ve levha tektoniği ile oluşabiliyor. Ay'daki bu anahtar bileşenler olmadan bu kubbelerin zaman içinde nasıl oluştuğu ve geliştiği konusunda kafalar karışık. 

Lunar-Vise, ikisi sabit bir arazi aracına ve üçü de mobil bir geziciye monte edilecek olan beş aletten oluşan bir takımla Ay'daki höyükleri inceleyecek. NASA'nın Bilim Misyonu Müdürlüğünde çalışan keşfin yönetici yardımcısı Joel Kearns yaptığı açıklamada, "Seçilen iki çalışma Ay ile ilgili önemli bilimsel soruları ele alacak. İlki, Ay'da korunan erken gezegen cisimlerinin jeolojik süreçlerini, nadir bir Ay volkanizması formunu araştırarak inceleyecek. İkincisi, Ay'ın düşük yerçekimi ve radyasyon ortamının, DNA hasar tepkisini ve onarımını anlamak için kullanılan bir model organizma olan maya üzerindeki etkilerini inceleyecek." dedi. 

Araştırmacıların beklentisi, Lunar-Vise aletlerini kullanarak bu kubbelerden birinin tepesindeki Ay toprağını 10 dünya günü boyunca (bir ay günü) analiz etmek. Aletler tarafından toplanan veriler, Ay kayalarının nasıl oluştuğuna ışık tutacak. NASA bilim insanları ayrıca, bu çalışmalardan elde edilen verileri Ay'a gelecekteki robotik ve insan misyonları için kullanmayı umuyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Independent News UK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...