NASA araştırmacıları Mars'ta organik molekül keşfetti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NASA araştırmacıları Mars'ta organik molekül keşfetti

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA, Mars keşif aracı Perseverance sayesinde Kızıl Gezegen'in yüzeyinde organik moleküller keşfetti. Bu organik maddelerin, gezegende yaşam ihtimaline işaret ettiği belirtildi.

NASA'nın (ABD Havacılık ve Uzay Ajansı) Kızıl Gezegen'de yaşam izlerini arayan keşif aracı 'Perseverance Rover', Mars'taki Jezero Krateri'nde organik bileşiklerin kanıtlarını buldu. Bu, Mars'ın bir zamanlar yaşama ev sahipliği yaptığını kesin olarak kanıtlamasa da, organik moleküller Mars'ta yaşamın yapı taşı olarak görülürken, gezegende daha karmaşık bir jeokimyasal döngünün var olabileceği tahmin ediliyor.

Bu arada, söz konusu organik bileşikler biyolojik olmayan şekillerde de gelişebilmekte. Bu nedenle bilim dünyası, bu gelişmeye kesin bir 'yaşam' kanıtı olarak bakmayabiliyor. 

Science News internet sitesinin haberine göre, canlı sistemlerde de bulunan karbon ve hidrojenden meydana gelen organik moleküller, Mars'ta daha önce yaşam olabileceğine dair ipucu veriyor.

Molekülün oluşum sürecine ilişkin farklı hipotezler olmasına karşın, araştırmacılar organik moleküllerin hangi tür olduğunu henüz tespit edemedi. Karbonun keşfi, Mars’ta yaşam ihtimalini ortaya koysa da biyolojik olmayan süreçlerle de oluşma ihtimali değerlendiriliyor.

Daha önce Mars'taki Gale Kraterinde de organik molekül tespit edilmişti. Çalışma Nature adlı saygın bilimsel dergide yayımlandı.

MARS'I KARIŞ KARIŞ ANALİZ EDİYOR

Perseverance, Şubat 2021'den beri Mars'ın Jezero Krateri'nde analizlerini sürdürüyor ve bölgeden dikkat çeken örnekleri topluyor. Araştırmacılar, Jezero Krateri'nin bir zamanlar içine su barındırdığına inanıyor. Mars'ta kalan yaşam belirtilerini ortaya çıkarma ihtimali en yüksek bölgelerden biri olarak görülmekte. Jezero Krateri'nde gözlenenler gibi organik moleküller, karbon ve genellikle hidrojen atomları içerir. Abiolojik olarak da gelişebilmelerine rağmen, Dünya'da bildiğimiz şekliyle yaşamın temel bileşenleridir.

Bu arada, gezgin aracın topladığı kaya, toprak vb. örnekler, en azından 2020'lerin sonlarına kadar dünyadan fırlatılması beklenmeyen Mars Sample Return (MSR) göreviyle dünyaya getirilecek. Şimdiye kadar, dünya üzerinde inceleyebildiğimiz tek Mars kayaları göktaşlarıydı. 

(Kaynak: Engadget, Anadolu Ajansı) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...