Müzik platformu Spotify, çok sayıda personeli işten çıkarıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Engadget
- Güncelleme:
Müzik platformu Spotify, çok sayıda personeli işten çıkarıyor

Teknoloji Haberleri  / Engadget

Müzik akışı platformu Spotify, çalışan sayısını etkileyecek önemli bir karar aldı. Şirket, çalışanlarının yüzde 17'sini işten çıkarıyor. CEO Daniel Ek, "Son dönemdeki olumlu kâr raporu göz önüne alındığında bunun şaşırtıcı olacağının farkındayım" diyerek haberi duyurdu.

Spotify CEO'su Daniel Ek, şirketin basın bülteninde yaptığı açıklamada, çalışanların yüzde 17'sini işten çıkaracağını duyurdu. Ek, işten çıkarmaların gerekçesinden bahsederken "şirketin önünde zorluklar" olacağından söz etti, zamanla küçük çaplı işten çıkarmalar yapmak yerine bunu tercih ettiklerini belirtti. Kimlerin işten çıkarılacağı ise daha sonra belli olacak ve çalışanlar bilgilendirilecek.

Daniel Ek, "Son olumlu finansal rapor ve performansımız göz önüne alındığında, birçok kişi için bu büyüklükteki bir azalmanın büyük bir şaşkınlığa neden olacağının farkındayım" diye yazdı. Devamında ise Ek şöyle dedi:

"2024 ve 2025 boyunca daha küçük çaplı işten çıkarmalar yapmayı düşündük. Ancak finansal hedef durumumuz ile mevcut operasyonel maliyetlerimiz arasındaki farkı göz önünde bulundurarak, maliyetlerimizi doğru boyutlandırmaya yönelik önemli bir eylemin hedeflerimize ulaşmak için en iyi seçenek olduğuna karar verdim. Bunun şirketimiz için doğru eylem olduğuna ikna olmuş olsam da bunun ekibimiz için inanılmaz derecede acı verici olacağını da anlıyorum." 

SPOTIFY BİN 500 KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK 

Spotify CEO'su Ek, daha düşük sermaye maliyeti nedeniyle şirketin 2020 ve 2021 yıllarında önemli ölçüde büyüdüğünü kaydetti. CEO, "Bu yatırımlar genel olarak işe yaradı ve Spotify'ın artan üretimine ve platformun geçtiğimiz yılki güçlü büyümesine katkıda bulundu" ifadesiyle durumu açıkladı.

Bu arada şirket, personellerin yüzde 6'sını 2023 başında; yüzde 2'sini mayıs ayında işten çıkarmıştı. Ek, bu işten çıkarma eylemlerine rağmen "olmamız gereken yer için maliyet yapımız hâlâ çok büyük" diyor. 

İşten çıkarmaların ardından Spotify'ın yaklaşık 9 bin çalışanı vardı, dolayısıyla son küçülme hamlesi yaklaşık bin 500 çalışanın işini kaybetmesine neden olacak. Çalışanların büyük bir kısmının ABD'deki ofislerde bulunduğunu göz önünde bulundurursak muhtemelen daha çok Amerika'daki personeller toplu işten çıkarmadan etkilenecektir. Zira firma, herhangi bir ülke ya da bölgedeki ofisini kapattıklarına ilişkin bir bilgilendirme yapmadı.

Ek, Spotify'ın ortalama beş aylık kıdem tazminatı ödeyeceğini, bu süre zarfında sağlık hizmetlerini karşılayacağını ve göçmenlik/kariyer desteği sağlayacağını söyledi.

CEO Daniel Ek, şirketin bir sonraki aşama için "yalınlığın sadece bir seçenek değil aynı zamanda bir zorunluluk olduğunu" düşünüyor. 

SPOTIFY ABONE SAYISI NE KADAR? 

Geçtiğimiz ay Spotify, çalışan sanatçılara daha büyük bir pay vereceğini, telif hakkı modeliyle sahte yayınların azaltılacağını açıkladı. 

Spotify, piyasaya sürülmesinden bu yana istikrarlı bir büyüme kaydetti ve şu anda aylık 574 milyon aktif kullanıcıya sahip; bu sayı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 26 artış gösteriyor.

Firma, genellikle kâr elde etmekte zorlansa da son çeyrekte bir istisna gerçekleşti. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Engadget
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...