Microsoft ve Activision'dan İngiltere'ye rest: 68.7 milyar dolarlık anlaşmada tarih uzatıldı

Editör:
- Güncelleme:
Microsoft ve Activision'dan İngiltere'ye rest: 68.7 milyar dolarlık anlaşmada tarih uzatıldı
TEKNOLOJİ Haberleri

Teknoloji devi Microsoft'un oyun geliştiricisi ve yayıncısı Activision Blizzard'ı satın almasının önündeki engeller tam olarak kalkmış değil. Anlaşmanın tamamlanması için son tarih 18 Temmuz'du ancak yeni bir kararla son tarih 18 Ekim'e uzatıldı.

18 aydır ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'nde düzenleyici kurumlarla mücadele eden Microsoft ve Activision Blizzard, tarihi anlaşmayı tamamlamaya her zamankinden daha yakın. Birleşik Krallık'ta bazı sorunların hâlâ çözülmesi gerekirken, şirketler ilk başta açıklanan son tarih olan 18 Temmuz'a kadar birleşmeyi tamamlayamadı. Nihayetinde şirketler, 68,7 milyar dolarlık anlaşmayı tamamlamak için son tarihi üç ay uzatmaya karar verdi.

Engadget'te yer alan habere göre, Microsoft yaptığı açıklamada, "Microsoft ve Activision Blizzard, kalan düzenlemeyle ilgili endişeleri çözmek için ek süre sağlamak üzere birleşme anlaşması son tarihini 18 Temmuz 2023'ten 18 Ekim 2023'e uzatma konusunda ortaklaşa anlaştılar." ifadesini kullandı.

YÜKLÜ TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA KALIR

Eğer yeni şartlar üzerinde anlaşmazlarsa ve taraflardan biri çekilirse, Microsoft 3 milyar dolarlık bir ayrılma ücretiyle karşı karşıya kalacaktı. Bu fesih ücreti, birleşme 29 Ağustos'a kadar kapanmazsa 3,5 milyar dolara, 15 Eylül'e kadar anlaşma tamamlanmazsa 4,5 milyar dolara çıkacak. Ayrıca, Activision'ın hissedarlarına hisse başına 0,99 dolar temettü verebileceği konusunda anlaştılar.

Microsoft Gaming CEO'su Phil Spencer, çalışanlara gönderdiği mesajda, "Microsoft ve Activision Blizzard, satın alma işlemimizi bitiş çizgisinden önce alacağımız konusunda iyimser, bu nedenle birleşme anlaşmasını 18 Ekim 2023'e kadar uzatma konusunda ortaklaşa anlaştık. Son yasal gelişmeler nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri'nde teknik olarak kapanabilirken, bu uzatma bize Birleşik Krallık'ta kalan düzenleyici endişeleri çözmek için ek zaman veriyor." dedi.

BULUT OYUN SEKTÖRÜNE DARBE VURABİLİR ENDİŞESİ

Peki, yazılım ve teknoloji devi Microsoft'un oyun geliştiricisi ve yayıncısı Activision Blizzard'ı satın almak üzere anlaşma yapması neden bu kadar problem oldu? Düzenleyici kurumlar neden anlaşmayı onaylamakta çekimser? Bunun en büyük nedeni, Activision'ın oyun sektörünün lider şirketlerinden olması ve Call of Duty gibi popüler oyunlara sahip olması. Düzenleyici kurumlar, Activision'ın Microsoft tarafından satın alınmasının ardından şirketin, popüler oyunları rakip konsollara dağıtmamasından ve bunun da oyun sektöründe tekelleşmeye yol açmasından endişe duyuyor.

Birleşik Krallık'ın antitröst düzenleyicisi olan Rekabet ve Piyasalar Otoritesi (CMA), ilk olarak anlaşmanın bulut oyun pazarı üzerindeki etkisine ilişkin endişelere dayanarak Nisan ayında anlaşmayı bloke etmişti. Microsoft'un üçüncü taraf bulut oyun platformlarıyla imzaladığı anlaşmalar, Avrupa Birliği'nin birleşmeyi onaylaması için yeterli bir çareydi.

Microsoft, CMA'nın kararına itiraz etti ancak son teslim tarihine sadece birkaç gün kala CMA, değiştirilmiş bir birleşme teklifini gözden geçirmeye istekli olacağını belirtti. CMA, Microsoft ve Activision, düzenleyicinin endişelerini dostane bir şekilde çözmek amacıyla bir temyiz mahkemesine davalarını iki ay ertelemek için ortak bir teklif sundu. Temyiz mahkemesi bu talebi Pazartesi günü kabul etti.

CMA ayrıca Microsoft'un yeni teklifini gözden geçirmek için kendisine Ağustos ayının sonuna kadar altı hafta daha verdi. Ancak bunu olabildiğince çabuk yapmayı umuyor. Bunun şu ya da bu şekilde ne zaman tamamlanacağı tam olarak belli değil ancak CMA ve her iki şirket de bunu çok yakında ve kesinlikle 18 Ekim'den çok önce yapmayı hedefliyor.

Dikkat edilmesi gereken önemli tarihlerden biri 2 Ağustos'tur. İşte o zaman, ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun (FTC) anlaşmayı engellemeye yönelik idari kovuşturmasında delil teşkil eden bir duruşmanın başlaması planlanıyor. FTC, bu arada birleşmenin gerçekleşmesini durdurmak için ihtiyati tedbir alma çabalarında başarısız oldu. Ancak anlaşma 2 Ağustos'a kadar tamamlanmazsa ve FTC'nin idari davası başlarsa, Microsoft ve Activision için işler daha karmaşık hale gelebilir.

(Kaynak: Engadget)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...