Microsoft: Çinli bilgisayar korsanları ABD üslerine saldırdı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Microsoft: Çinli bilgisayar korsanları ABD üslerine saldırdı

TEKNOLOJİ Haberleri

Çin, ABD'nin Pasifik'teki faaliyetlerine karşı dijital casusluk yapmış olabilir. Teknoloji ve yazılım devi Microsoft ile ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA), devlet destekli Çinli bir hacker ekibinin, Guam adasındaki ABD üslerinin kritik sistemlerine kötü amaçlı yazılım yüklediğini ortaya çıkardı. Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığından bir sözcü, düzenlediği basın toplantısında suçlamayı reddetti. Çinli yetkililer, ABD'nin bu konuda hiçbir kanıt sunmadığını söylüyor.

Microsoft ve Batılı bilgisayar uzmanları, Çinli bilgisayar korsanlarının (hacker) Guam'daki Amerikan askeri üslerindeki kritik altyapıya saldırmak için gizli kötü amaçlı yazılım kullandığını ileri sürdü. Uzmanlar, bunun ABD'ye karşı bilinen en büyük siber casusluk faaliyetlerinden biri olduğunu belirtiyor. Bu arada, ABD'ye bağlı bir ada olan Guam'daki limanların ve hava üslerinin, Batı'nın Asya'daki bir çatışmaya vereceği herhangi bir tepkide kritik öneme sahip olduğunu belirtelim.

BBC'nin haberine göre Microsoft, ABD, Avustralya, İngiltere, Yeni Zelanda ve Kanada istihbarat teşkilatlarından oluşan Five Eyes ittifakı ile birlikte Çin'in söz konusu kötü amaçlı yazılımının ayrıntılarını paylaştı. Yazılım şirketi Microsoft, kötü amaçlı kodun 'gelecekteki krizler sırasında ABD ile Asya arasındaki iletişim altyapısını' gözetlemek ve bozmak için yüklendiğini iddia etti.

Birçok sektörün yanı sıra iletişim, imalat, hizmet ve ulaşım sektörlerini hedef alan Çinli hackerların amacının, kritik sistemlere mümkün oldu kadar erişmek olduğu belirtiliyor. Teknoloji şirketi ayrıca saldırının kim tarafından yapıldığına da değindi. Çin'in devlet destekli siber grubu 'Volt Typhoon' tarafından gerçekleştirildiği ileri sürülen açıklamada, bilgisayar korsanlarının komutlar vermek için büyük ölçüde fark edilmeden yerel ağlara sızmaya çalıştığı aktarıldı. 

ÇİN SUÇLAMAYI REDDETTİ

Öte yandan Pekin yönetimi, bu iddiaları 'son derece profesyonelce olmayan' ve 'dezenformasyon' olarak nitelendirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, ABD'yi 'hacker imparatorluğu' olarak tanımladı ve ilgili raporun kanıtlardan yoksun olduğunu belirterek ididaları reddetti.

Bu arada, Avustralya hükümetinin eski bir bilgi güvenliği danışmanı olan Norton, "Microsoft saldırı analizlerinde Çin hakerların Guam sistemine bağlanarak bir saldırı yaptığına dair herhangi bir kanıt yok." dedi. 

(Kaynak: Engadget, BBC)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...