Bilim insanları keşfetti! Metan 'yiyen' bakteriler küresel ısınmayı yavaşlatabilecek

Düzenleyen: / Kaynak: The Guardian
- Güncelleme:
Bilim insanları keşfetti! Metan 'yiyen' bakteriler küresel ısınmayı yavaşlatabilecek

TEKNOLOJİ Haberleri  / The Guardian

Yeni açıklanan bir çalışmaya göre, sera gazı metanını tüketen bakteriler küresel ısınma hızını yavaşlatabilir. Bilim insanları, bu tür bakterileri küresel ısınmaya karşı kullanmayı planlıyor.

Metan, enerji (doğal gaz ve petrol sistemleri), sanayi, tarım, arazi kullanımı ve atık yönetimi faaliyetlerinden yayılan güçlü bir sera gazıdır. ABD'deki California Üniversitesi Long Beach'ten bir grup araştırmacı, metanı doğal olarak karbondioksit ve biyokütleye dönüştürmek için metanotroflar olarak bilinen bir grup bakteri kullanarak metanı ortadan kaldırmaya çalışıyor. 

Baş araştırmacı Mary E. Lidstrom'a göre, bu gruptaki tüm bakteriler metanı 'yiyor', havadan alıyor ve bir kısmını sürdürülebilir protein kaynağı olarak hücrelere dönüştürüyor.

Lidstrom'un ekibi, bu grup içinde metilotuvimicrobium buryatense 5GB1C adı verilen ve metanı daha düşük miktarlarda mevcut olsa bile verimli bir şekilde temizleyebilen bir bakteri türü buldu. Araştırmacılar, eğer yaygınlaşırsa, teknolojinin küresel ısınmanın yavaşlatılmasına yardımcı olma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

BEŞ KAT DAHA FAZLA METAN TÜKETEBİLİYOR

Tipik olarak bu bakteri grubu, yüksek düzeyde metan içeren ortamlarda gelişir (milyonda 5.000 ila 10.000 parça). Atmosferimizdeki normal konsantrasyonlar, yalnızca 1,9 ppm metan gibi çok daha düşük seviyelere sahiptir. Ancak çöplükler, pirinç tarlaları ve petrol kuyuları gibi belirli alanlar, yaklaşık 500 ppm'lik daha yüksek konsantrasyonlar yayar.

Londra Üniversitesi Royal Holloway'de yer bilimleri profesörü Euan Nisbet, "Sığır sürüleri vb. çevresinde bulunan yüksek konsantrasyonlarda metanı hızla tüketen bakteriler, özellikle tropikal tarımdan kaynaklanan metan emisyonlarının azaltılmasına büyük katkı sağlayabilir." dedi. 

Araştırmaya göre bu türün metan tüketim oranı diğer bakterilerinkinden beş kat daha fazla.

Nisbet, konuya ilişkin şöyle bir açıklama yaptı:

"Bakteriler metanı CO2'ye (çok daha az güçlü bir sera gazı) oksitliyor ve böylece egzozu seralara pompalamak ve domates yetiştirmek için bile kullanabilirsiniz. Şu anda uygulamanın önündeki en büyük engel teknik; metan arıtma ünitesini 20 kat artırmamız gerekiyor. Bunu başarabilirsek en büyük engel yatırım sermayesi ve halkın kabulü olacaktır." 

TARIM SEKTÖRÜ METAN EMİSYONUNU ARTIRAN ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

Tarım sektörü, hayvan gübresi ve mide-bağırsak salınımlarından kaynaklanan metan emisyonlarının en büyük kaynağıdır. Metan, atmosfere ulaştıktan sonraki ilk 20 yıl içinde karbondioksitten 85 kat daha fazla ısıtma gücüne sahiptir ve bir sera gazı olarak özel bir sorun teşkil etmektedir. Atmosferdeki metan son 15 yılda hızla artıyor, rekor seviyelere ulaşıyor ve şu anda toplam küresel ısınmanın en az yüzde 30'unu oluşturuyor. 

Öte yandan, metan yiyen bakterilerin kitlesel ölçekte hayata geçirilmesi için binlerce yüksek işlevli reaktöre ihtiyaç duyulacak. Pennsylvania Eyalet Üniversitesinde toprak mikrobiyolojisi profesörü Mary Ann Bruns, "Bu göz korkutucu olabilir ancak hayatta kalmamız atmosferik metanın azaltılmasına bağlıysa, kaynak tahsisinde maliyet daha düşük bir öncelik olabilir. Metan gazının azaltılması ihtiyacının aciliyeti konusunda özel sektörde ve kamu sektöründe siyasi irade ve anlayış eksikliği, önümüzdeki yıllarda küresel ısınmayı daha da kötüleştirecek." diyor. 

Şu anda önerilen metan azaltma çözümlerinin çoğu emisyonların azaltılmasına odaklanıyor ancak bu her zaman mümkün olmuyor. Araştırmacılar, iklim hedeflerine ulaşmak için hem metanın uzaklaştırılması hem de emisyonların azaltılması stratejilerinin gerekli olduğunu vurguluyor.

Bununla birlikte Lidstrom, doğal topluluklarda bakteriyel aktiviteyi artıran herhangi bir emisyon azaltma stratejisinin, metandan 10 kat daha fazla küresel ısınma potansiyeline sahip nitröz oksit (N2O) emisyonunun artmasına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Kritik olarak, bu metanotrofik bakteri bazlı teknoloji nitröz oksit emisyonları üretmiyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...