Mars helikopteri sessizliğe gömüldü! NASA günlerce haber alamadı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mars helikopteri sessizliğe gömüldü! NASA günlerce haber alamadı

TEKNOLOJİ Haberleri

NASA'nın Mars'taki Ingenuity helikopteri beklentileri aşarak sadece birkaç kere uçması gerekirken 51. uçuşunu geçtiğimiz günlerde tamamladı. Ancak uzay ajansına göre az kalsın bu uçuş gerçekleşemeyecekti.

NASA'nın Mars helikopteri Ingenuity'nin baş mühendisi Travis Brown, minicik rotorlu uçakla altı gün boyunca nasıl iletişim kuramadıklarını bir blog gönderisinde anlattı. İlk başta, Sol (Mars günü) 755'te helikopterden iletişim kesildiğinde fazla endişelenmediklerini belirtti. Yaklaşık bir yıl önce, Mars kışının başlangıcında gece çökerken Ingenuity'nin yetersiz pil sorunu yaşaması nedeniyle iki günlük kısa bir iletişim arızası meydana geldi.

Bu voltaj eksikliği, görev saatini sıfırlayarak helikopterin sisteminin bir diğer Mars keşif aracı Perseverance ile senkronize olmamasına neden oldu. Ekip, Ingenuity'nin kullanıma hazır pilleri nedeniyle sorunu hızla çözse de, bu sorunun yeniden yaşanabileceğini umuyordu. Ama bu altı günlük iletişim kopukluğu farklıydı. 

Mars helikopteri sessizliğe gömüldü! NASA günlerce haber alamadı

Ingenuity'nin Mars'ta çektiği görüntülerden biri (Foto: NASA)

BİLİM EKİBİ ENDİŞEYE KAPILDI

Universe Today'in haberine göre, Brown, "Helikopterin çalıştığı 700'den fazla Mars gününde bir kere bile tam bir radyo kesintisi yaşamamıştık. En kötü iletişim ortamlarında bile, her zaman bazı faaliyet belirtileri gördük. Ama şimdi hiçbir şey yoktu." diyerek kesintinin boyutunu gözler önüne seriyor.

Ekip, helikopterden bir daha haber alamayacaklarından endişelenmeye başladı. Son olarak, Sol 761'de, ilk kaçırılan check-in işleminden yaklaşık bir hafta sonra, iletişim ekibi tek, yalnız bir radyo ACK (radyo onayı) tespit etti. Ertesi gün başka bir ACK, helikopterin gerçekten de hayatta olduğunu gösterdi. 

Araştırmacılar, iletişim kesintisine neyin sebep olduğunu buldu. Brown, "Nihayetinde türünün ilk örneği olan bu iletişim kesintisi iki faktörün sonucuydu. İlk olarak, gezici ve helikopter arasındaki topoloji, Ingenuity tarafından kullanılan radyo için çok zorluydu. Ayrıca, … Flight 49 iniş sahasının hemen güneydoğusunda yer alan ılımlı bir sırt, helikopteri gezicinin operasyon alanından ayırdı. Bu çıkıntının etkisi ancak gezici helikoptere rahatsız edici bir şekilde yaklaştığında hafifleyecekti." diyor.

İkinci olarak, helikopterde helikopterle 'konuşan' iletişim anteni, gezicinin sağ tarafında bulunuyor ve konumu, iki robot arasındaki sinyallerin kısmen engellendiği anlamına geliyordu. Helikopter bir şekilde tüm zorlukların üstesinden gelmeye devam ediyor.

İletişim kesintisi helikopterin Mars zamanıyla gezegendeki 755. gününde meydana geldi. Ancak 6. günün sonunda sinyal almayı başardılar

(Kaynak: Universe Today)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...