Kuzey Işıkları Türkiye'de de görülmüştü... Güneş lekesinde ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Gizmodo
- Güncelleme:
Kuzey Işıkları Türkiye'de de görülmüştü... Güneş lekesinde ortaya çıktı
TEKNOLOJİ Haberleri  / Gizmodo

Bilim insanları, daha önce bilinmeyen bir yıldız olayını ortaya çıkardı. Uzun süreli radyo emisyonları, Güneş'in yüzeyindeki büyük bir leke üzerinde görüldü.

Bilim insanlarına göre, Güneş'teki karanlık bir bölgenin yaklaşık 40 bin kilometre yukarısında tespit edilen radyo emisyonları, aurora benzeri niteliklere sahip. Bu radyo emisyonları Güneş yüzeyindeki karanlık bir bölge olan güneş lekesinin üzerinde görüldü.

ABD Ulusal Hava Servisi'ne göre, Güneş lekelerinin etrafındaki manyetik alanlar Dünya'nınkinden yaklaşık 2 bin 500 kat daha güçlü, bu da Güneş lekelerindeki sıcaklığın yıldız yüzeyinin daha parlak kısımlarından daha soğuk olmasına neden oluyor.

Radyo dalgası emisyonları Nisan 2016'da Jansky Çok Büyük Dizi Teleskobu aracılığıyla tespit edildi ancak araştırma ekibi veri analizini daha yeni açıklayabildi.

Ekip, diğer faktörlerin yanı sıra spektrumları, kutuplaşmaları ve süreleri nedeniyle emisyonları "aurora benzeri" olarak tanımladı. Çalışma bu hafta Nature Astronomy dergisinde yayımlandı. Bu arada, aurora Kuzey ya da Kutup Işıkları olarak da biliniyor.

RADYO PATLAMALARI TESPİT EDİLDİ

New Jersey Teknoloji Enstitüsünün Güneş-Karasal Araştırma Merkezinde (NJIT-CSTR) gökbilimci olan ve çalışmanın baş yazarı Sijie Yu, "Bir Güneş lekesinden yayılan ve bir haftadan fazla süren tuhaf türde uzun süreli polarize radyo patlamaları tespit ettik. Bu, dakikalar veya saatler süren tipik, geçici Güneş enerjisi radyo patlamalarından oldukça farklıydı. Bu, yıldızların manyetik süreçlerine ilişkin kavrayışımızı değiştirme potansiyeline sahip heyecan verici bir keşif." dedi.

Dünyadaki auroralar, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların Dünya'nın atmosferi ve manyetik alanıyla temas etmesiyle meydana gelir. NASA'ya göre atmosferimizdeki gazlar parlamakta; oksijen kırmızı ve tanıdık yeşil aurora, nitrojen ise mavi ve mor renkte görünüyor.

Yu, "Dünya'nın auroralarından farklı olarak, bu Güneş lekesi aurora emisyonları yüzbinlerce kHz ile yaklaşık 1 milyon kHz arasında değişen frekanslarda meydana geliyor; bu, Güneş lekesinin manyetik alanının Dünya'nınkinden binlerce kat daha güçlü olmasının doğrudan bir sonucu" şeklinde konuştu.

Bununla birlikte Dünya, auroraları açısından bile benzersizdir. Geçtiğimiz yıl Webb Uzay Teleskobu, Jüpiter'in kutuplarındaki parlak mavi renkte parlayan kutup ışıklarını Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) görünümünde görüntüledi.

Daha geçen ay, Keck II Teleskobu'nun Yakın Kızılötesi Spektrografı (NIRSPEC), Uranüs'ün kenarlarında kızılötesi auroralar tespit etti ve bu, bazen gezegenin üzerinde parıldayan, halihazırda bilinen ultraviyole auroralara eklendi.

GÜNEŞ HALA BİR SIR

Araştırmacılar Güneş lekesi radyo emisyonlarının Güneş patlamalarının zamanlaması ile ilgili olduğunu düşünmüyor; daha doğrusu, ara sıra meydana gelen patlamaların elektronları Güneş lekelerine bağlı manyetik alan döngülerine beslediğini öne sürüyorlar. Ekip ayrıca diğer yıldızların da benzer "Güneş lekesi radyo aurorasına" sahip olabileceğine inanıyor.

NJIT-CSTR'de fizikçi ve makalenin ortak yazarı Dale Gary, "Kendi Güneşimizden gelen bu sinyalleri anlayarak, evrendeki en yaygın yıldız türü olan M-cücelerden gelen güçlü emisyonları daha iyi yorumlayabiliriz, bu da astrofiziksel olaylardaki temel bağlantıları ortaya çıkarabilir." diyor.

Güneşimiz milyarlarca yıldır Dünya'daki canlılara güç vermiş olsa da hâlâ bazı sırlarını bizden saklıyor. Yine de geçmişe kıyasla artık yıldızımıza ilişkin daha fazla bilgi edinebiliyoruz.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Gizmodo

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...