Konuşmak tarih oluyor... İşte leb demeden leblebiyi anlayan gözlük

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Konuşmak tarih oluyor... İşte leb demeden leblebiyi anlayan gözlük

TEKNOLOJİ Haberleri

Yapay zeka modelleriyle geliştirilen teknolojik gözlükleri duymuşsunuzdur. Örneğin, bir komut verdiğinizde telefonunuza gelen mesajı okuyan gözlükler var. Ancak şimdi alanında önemli ayrıcalıklar oluşturan yeni bir teknolojinin daha ayak sesleri gelmeye başladı. ABD'nin New York eyaletinde yer alan Cornell Üniversitesindeki bir araştırmacı, kullanıcının sadece yüz ifadesine dayanarak komutları algılayabilen gözlük yaptı.

Cornell Üniversitesinden bir araştırmacı, siz konuşmadan da sizi anlayabilen bir gözlük geliştirdi. Gözlük eklentisi, bir müzik parçasını duraklatmak veya atlamak, telefonunuza dokunmadan bir şifre girmek veya klavye olmadan CAD modellerinde çalışmak için sessizce komut verirken ağzınızdan çıkan kelimeleri okumak için küçük mikrofonları ve hoparlörlerü kullanıyor.

Engadget'in haberine göre, doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalarını sürdüren Ruidong Zhang, ekibin kablosuz kulaklık kullanarak oluşturduğu benzer bir projeyi ve ondan önceki kameralara dayanan modelleri temel alan sistemi geliştirdi. Bu gözlüğün, bir kameraya bakma veya kulağınıza bir şey koyma ihtiyacını ortadan kaldırdığı açıklandı.

Cornell bilgi bilimi profesör yardımcısı Cheng Zhang, "Sessiz konuşma tanımadaki çoğu teknoloji, önceden belirlenmiş bir dizi komutla sınırlıdır ve kullanıcının bir kamerayla yüzleşmesini veya bir kamera takmasını gerektirir ki bu ne pratik ne de mümkün" dedi. Ancak kendi gözlüklerinin çok daha kullanışlı olduğunu söyledi. 

BİRKAÇ DAKİKALIK EĞİTİMLE GÖZLÜK DEVREYE GİRİYOR

Araştırmacılar, geliştirdikleri sistemin bir kullanıcının konuşma kalıplarını öğrenmek için yalnızca birkaç dakikalık eğitim verisi (örneğin, bir dizi sayıyı okumak) gerektirdiğini söylüyor. Ardından, çalışmaya hazır olduğunda, yankı profillerini gerçek zamanlı olarak 'yaklaşık yüzde 95 doğrulukla' analiz etmek için derin bir öğrenme algoritması kullanırken ağız hareketlerini algılayarak yüzünüze ses dalgaları gönderip alıyor. Sistem bunu, veri işleme yükünü (kablosuz olarak) akıllı telefonunuza aktarırken yapmakta ve böylece aksesuarın göze çarpmayan bir biçimde olmasını sağlar.

Konuşmak tarih oluyor... İşte leb demeden leblebiyi anlayan gözlük

Ruidong Zhang / Cornell Üniversitesi

Mevcut sürüm, akustik algılama için yaklaşık 10 saatlik pil ömrü sunuyor. Veri gizliliği konusuna da açıklık getiren şirket, telefonunuzdan hiçbir verinin çıkmadığını belirtti. 

Cheng Zhang, "Bu sistem için çok heyecanlıyız çünkü performans ve gizlilik konusunda alanı gerçekten ileriye taşıyor. Küçük, düşük güç tüketimi ve gizliliğe duyarlı olması; bunların tümü, gerçek dünyada yeni, giyilebilir teknolojilerin uygulanması için önemli özelliklerdir." dedi.

Potansiyel gerçek dünya kullanımlarına bakıldığında gizlilik de devreye giriyor. Örneğin, Ruidong Zhang'a göre bu gözlük, sessiz bir kütüphanede müzik çalma kontrollerini (eller ve gözler serbest) yapmak için veya gürültülü bir konserde mesajlara bakmak için de kullanılabilecek. Belki de en heyecan verici ihtimal, konuşma engelleri olan kişilerin işine yarayabilmesidir. İşler planlandığı gibi giderse gelecekte bir gün bu gözlükler hayatımıza girebilir. 

Ekip şu anda bu teknolojiyi ticarileştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca yüz, göz ve üst vücut hareketlerini izlemek için akıllı gözlük uygulamalarına da bakıyorlar.

Cheng Zhang, "Camın, günlük ortamlardaki insan faaliyetlerini anlamak için önemli bir kişisel bilgi işlem platformu olacağını düşünüyoruz" dedi.

(Engadget) 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...