Ürkütücü bir hayalet gibi... Koni Nebulası'nın etkileyici fotoğrafı yayınlandı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Ürkütücü bir hayalet gibi... Koni Nebulası'nın etkileyici fotoğrafı yayınlandı

TEKNOLOJİ Haberleri

Avrupa Güney Gözlemevi, Dünya'dan yaklaşık 2 bin 500 ışık yılı uzaklıkta bulunan ‘yıldız fabrikası’ olarak tanımlanan Koni Bulutsusu'nun yeni görüntülerini yayınladı. 7 ışık yılı uzunluğundaki Koni Nebulası, NGC 2264 adlı yıldız kümesinin bir parçasıdır ve ilk olarak 18. yüzyılın sonlarında astronom William Herschel tarafından keşfedilmiştir. 

Avrupa Güney Gözlemevi (European Southern Observatory/ESO), kuruluşunun 60. yıl dönümünde Koni Nebulası'nın göz alıcı bir fotoğrafını yayınladı. Şili'deki Atacama Çölü'nde kurulu olan Çok Büyük Teleskop'la (Very Large Telescope/VLT) çekilen görüntüde bulutsunun hidrojen mavi, kükürt kırmızı renkleri dikkat çekiyor. Sarı renklerin ise bulutsudaki genç yıldızları temsil ettiği anlaşılıyor.

Ürkütücü bir hayalet gibi... Koni Nebulası'nın etkileyici fotoğrafı yayınlandı

Koni Nebulası’nın benzersiz şekli, yeni yıldızların oluşmasını sağladığı bilinen dev soğuk moleküler gaz ve toz bulutlarından kaynaklanmakta. Bu sütunlar, genç yıldızların etrafındaki maddeleri uzaklaştırmasına yarayan yıldız rüzgarları ve morötesi radyasyon saldığında ortaya çıkıyor.

NEBULA NEDİR?

Nebulalar, Güneş'ten daha büyük bir yıldızın yaşamının son evrelerine gelmesi ve içeriğindeki malzemeleri uzaya savurmasıyla oluşur. ‘Bulutsu’ diye de bilinen bu yapılar toz, hidrojen, helyum ve diğer iyonize gazlardan oluşmakta. Ayrıca bulutsularda yıldızlar da oluşur.

Adını şeklinden alan Koni Nebulası ise, Tekboynuz Takımyıldızı'nda yer almakta. Dünya'dan yaklaşık 2 bin 500 ışık yılı uzaklığındaki bulutsu, diğerlerine göre daha yakın olduğu için gözlemlere konu oluyor. Ancak daha önce çekilen görüntüler, Çok Büyük Teleskop’un çektiği son fotoğraftaki ayrıntılardan yoksundu.

(Independent Türkçe, DailyMail)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...