Kıyafetler hastalıkları tespit edecek

Kaynak: OZEL
- Güncelleme:
Kıyafetler hastalıkları tespit edecek
Teknoloji Haberleri  / OZEL

Nanoteknoloji sayesinde, giyilen pantolonlar, gömlekler ve hatta iç çamaşırlarla insanların hasta olup olmadıklarının tespit edilmesinin yakın olduğu bildirildi.

ABD'de New York'taki Cornell Üniversitesi Tekstil Nanoteknoloji Laboratuvarı ve İtalya'daki Cagliari Üniversitesi'ndeki bilim adamları, pamuk liflerinden transistör yapmanın yolunu buldular. Bilim adamları, yaptıkları araştırmalarla yakında üzerinde kaç kişinin yürüdüğünü bilen halılar, hava kirliliğini tespit eden itfaiyeci kıyafetleriyle kalp atış hızını ölçen, ter izleme sensörü olan kıyafetler yapılmasının mümkün olacağını ifade ettiler. Cornell Üniversitesi'nden Juan Hinestroza, "Elektronikle tekstil arasında mükemmel bir ara birim oluşturmak istiyoruz" dedi. Pamuktan kıyafeti bilgisayarlı bir devre kartına dönüştürmek, kıyafetler doğal yalıtkanlar olduğu için başlangıçta pek mümkün görünmüyordu. Bilim adamları bu problemi, PODET denilen iletken polimerlerin yanı sıra altın nanopartiküllerden bir tabaka oluşturarak giderdiler. Boyama işlemine benzetilen bu süreçte pamuğun iletken hale gelişinde büyük gelişme kaydedildi.Yapılacak araştırmalarla bulguların daha da geliştirilmesi halinde bunun sağlıkta devrim olacağı kaydedildi. Kıyafetlerdeki sensörler yardımıyla nabız ve terlemenin tahlili de mümkün olabilecek.

Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...