'Kendi imkanlarımızla uzaya çıktık' diyen Karasoy açıkladı: Türkiye, istediği noktaya kontrollü şekilde gidebilir

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Kendi imkanlarımızla uzaya çıktık' diyen Karasoy açıkladı: Türkiye, istediği noktaya kontrollü şekilde gidebilir

TEKNOLOJİ Haberleri  / AA

Türkiye'nin uzay yolculuğuna ilişkin bilgiler veren ROKETSAN İleri Teknolojiler ve Sistemler Genel Müdür Yardımcısı Sartuk Karasoy, Türkiye'nin kendi imkanlarıyla uzaya çıktığını ve istediği noktaya kontrollü şekilde gidebilecek teknolojiyi geliştirdiğini söyledi.

Son dönemde Türkiye'nin en önemli gündem maddelerinden birisi haline gelen 'Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu Projesi', uzaya olan ilgili artırdı. Program ile birlikte uzaya bir Türk vatandaşı gönderilecek. Son olarak 36 bin kişinin proje için kayıt yaptırdığı ve 460 kişinin uzaya götürülebilecek halde olduğu açıklandı. Türkiye'nin uzay yolculuğuna ilişkin konuşan ROKETSAN İleri Teknolojiler ve Sistemler Genel Müdür Yardımcısı Sartuk Karasoy, "Türkiye kendi imkanlarıyla uzaya çıktı. Uzayda motor ateşleme teknolojisine sahip oldu. İstediği noktaya da kontrollü şekilde gidebilecek teknolojiyi geliştirdi" dedi.

Havacılık ve Uzay Teknolojileri Konferansı'nda düzenlenen 'Türkiye'nin Uzay Yolculuğu' panelinde konuşan Karasoy, roket fırlatma teknolojilerinde belirli kırılma noktaları bulunduğunu belirterek, Türkiye'de TÜBİTAK SAGE ve ROKETSAN'ın roket teknolojileri alanında önde gelen iki kurum olduğunu söyledi.

"UZAY ALANINDA TEKNOLOJİK İŞ BİRLİĞİ PEK MÜMKÜN DEĞİL"

 

Buralarda yetişen insan gücünün ve kurulan altyapıların, projelerin gerçekleştirilmesinde ilk kırılma noktasını aşmalarını sağladığını vurgulayan Karasoy, "Uzay alanında ticari iş birliği olabilir. Teknolojik iş birliği yapılması pek mümkün değil. Uzay alanında yepyeni bir pazar oluşturuldu. Burada yeteneğe sahip taraflar, yeni kimseyi istemiyor. Bu da teknolojik iş birliği açısından demotive edici bir durum" diye konuştu.

"TAMAMEN KENDİ İMKANLARIMIZLA UZAYA ÇIKTIK"

Türkiye’nin uzay yolculuğuna ilişkin merak edilenlere de değinen Karasoy, "Tamamen kendi imkanlarımızla uzaya çıktık. 100 kilometre uzay sınır çizgisini 8 kere geçtik. Her seferinde farklı teknolojileri deneyerek bunu başardık. Bir uzay aracının kontrollü şekilde uçurulmasına ilişkin testler de yaptık" dedi.

Karasoy, "Şunları söyleyebilirim; Türkiye kendi imkanlarıyla uzaya çıktı. Uzayda motor ateşleme teknolojisine sahip oldu. İstediği noktaya da kontrollü şekilde gidebilecek teknolojiyi geliştirdi" ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...