Katil robotlara BM'den yasak geliyor

/ Kaynak: OZEL
Katil robotlara BM'den yasak geliyor

TEKNOLOJİ Haberleri  / OZEL

Katil Robotlar için BM harekete geçiyor. Robot teknolojisinde özellikle askeri alanda insan öldüren robotların yasaklanması gündemde

Katil Robotlar için BM harekete geçiyor. Robot teknolojisinde özellikle askeri alanda insan öldüren robotlara karşı Birleşmiş Milletler ilk kez harekete geçiyor. Bilim kurgu filmlerinden çıkıp gelen dehşet verici sahneleri andıran bilimsel araştırmalara da, insanlık adına yasak konulması isteniyor. BM tarafından özel olarak görevlendirilen Christof Heyns bugün BM'ye bu konuda bir rapor sunuyor. BM İnsan Hakları Konseyine sunulmak üzere hazırlanan raporda yarı bağımsız ölümcül robotların tıpkı nükleer silahlar gibi insanlık için büyük tehdit olduğu sonucuna yer veriliyor. Tetikçilik yapmak üzere özel yazılımlarla güçlendirilen robotlar için küresel morotoryum ilan edilmesi istenecek. Heynes'in raporunun içeriği bu konuda kesin olarak bilinmiyor. Ancak raporda önümüzdeki 20 yıl içerisinde onlarca ülkenin askeri robot teknolojisine sahip olacağı, bölgesel çaplı çatışmalarda robotların kullanılacağı vurgusu yapılıyor.
Halen başta ABD olmak üzere, Japonya, İngiltere ve Çin'in katil robot projelerine milyarlarca dolar ayırdığı biliniyor. Raporda nbsp; Harvard Üniversitesi hukuk fakültesi Uluslararası İnsan Hakları Kliniği Bonnie Docherty nbsp; ile nbsp; İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de rapora destek verdiği biliniyor
Heyns, raporunda insansız hava araçlarının da önümüzdeki dönemde yarı bağımsız robotlara dönüşebileceği uyarısında bulunuyor ve küresel güçlerin stratejik hedef olarak gördüğü kişileri bu tür araçlarla öldürebileceğini belirtiyor. Raporun İHA'lar bölümünde özellikle ABD Deniz Kuvvetleri tarafından geliştirilen X-47B, nbsp; nbsp; uçağına işaret ediliyor. 4 bin kg'dan fazla yük taşıyan insansız askeri hava araçlarının Afganistan ve Pakistan gibi ülkelerde işlediği cinayetleri tartışmalara neden oluyor.
Ayrı uçağı gelen, çeşitli devletler aktif yere faaliyet gösteren özerk silah olasılığını keşfetmek olduğu bilinmektedir. Güney Kore ısı ve hareket sensörleri ile bölgeye giren insanlar algılayabilir Kuzey Kore ile tarafsız bölge boyunca SGR-1 olarak bilinen nöbetçi robotlar kurmuş, nöbetçi şu anda o, bir insan tarafından işletilen gereken şekilde yapılandırılmış olsa konuşlandırılmış, bu davetsiz misafirleri bağımsız olarak ateş için izin verecek, bir otomatik mod, olduğu bildirilmektedir. Güney Kore, Kuzey Kore ve Çin'in İHA teknolojilerinin silahlandırılması konusundaki yarışı BM uzmanlarını kaygılandırıyor.
TEKNOLOJİ
Kaynak: OZEL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...