Kara para aklama platformu TikTok

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kara para aklama platformu TikTok

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Uluslararası kredi kartı dolandırıcıları TikTok fenomenlerine gönderdikleri hediyeler ile kara para aklıyor. Ardından çete üyeleri ve fenomenler bu gelirleri paylaşıyor. Yayınlarda aylık 3 milyar liralık illegal kart harcaması yapıldığı ifade ediliyor. İşlemlerin Gürcistan, İngiltere ve Kıbrıs üzerinden gerçekleştiği belirtiliyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Türkiye’de 32 milyon kullanıcısı bulunan TikTok uygulaması ‘kara para aklama’ platformuna dönüştü. Canlı yayın yapan fenomenlerin, kredi kartı dolandırıcıları ile iş birliği yaptığı tespit edildi. Çete üyelerinin çalıntı, kopya veya hack yoluyla elde ettikleri kredi kartı bilgileri ile yayıncılara hediye gönderdiği; daha bu gelirlerin yayıncı ve çete üyeleri arasında paylaşıldığı ortaya çıktı. Geçen yıl siber suçlarla mücadele daire başkanlığı TikTok üzerinden 4 binden fazla banka hareketi ile 1,2 milyar liralık  kanun dışı para akışı tespit etti. Bu miktarın aylık 3 milyar lirayı bulduğu tahmin ediliyor. Konuyla ilgili Siber Suçlarla Daire Başkanlığı ve MASAK’ın düzenli olarak operasyon düzenlediği ve bazı yayıncıları takip ettiği belirtiliyor.

KART ÇALMA YÖNTEMLERİ

Çete üyelerinin kredi kartlarını çeşitli yollarla elde ettiği, en fazla kullanılan metodun ise cep telefonu veya bilgisayarlara gönderilen virüsler olduğu söyleniyor. Aynı şekilde ‘oltalama’ diye bilinen yöntem de sıkça kullanılıyor. Mesela ‘yüksek gelirli iş teklifi’ ya da ‘arkadaşlık isteği’ gibi mesaj veya mail’lerin uzantılarına tıklandığında kişisel bilgileriniz dolandırıcıların eline geçebiliyor. Bilgisayar ya da telefonunuza uzaktan erişim sağlanabiliyor. Böylece banka hesaplarınıza ve kredi kartı bilgilerinize ulaşılıyor. Ayrıca kamuya açık ortamlarda yer alan Wi-Fi veya QR kodları kullandığınızda kart dolanıcılarının hedefi hâline gelebiliyorsunuz. ATM cihazlarına konulan aparatlar da en bilinen usuller arasında yer alıyor.

İŞLEMLER YURT DIŞI MERKEZLİ

Avukat Fatih Görmez, son yıllarda kredi kartı dolandırıcılığı davalarının TikTok ile bağlantılı yürüdüğünü söyledi. TikTok yayınlarında hediye gönderme yolu ile kredi kartlarının boşaltıldığını ifade eden Görmez “İşlemler Gürcistan, İngiltere ve Kıbrıs üzerinden yapıldığı için yaptırım uygulamak çok kolay olmuyor. Fenomen kişi ise ‘Bana hediye gönderen kişinin gelirini nereden elde ettiği beni ilgilendirmez’ diyerek serbest kalabiliyor. Hükûmetimiz ve ilgili kurumlar konu üzerinde çok sıkı takip yapıyor. Bu konuda en iyi çalışmaları imza atıyoruz. Birçok ülke TikToK’u yasakladı. Türkiye de bu problemin çözümü için çalışmalarına hız verdi” dedi. 

32 MİLYON KULLANICI VAR

Ülkemizde 32 milyon TikTok kullanıcısı bulunuyor. Bunların yüzde 80’i izleyici yüzde 20’si ise yayıncı olarak faaliyet gösteriyor. 1.000-1.500 yayıncı ise bu işten ciddi para kazanan kategori içinde yer alıyor. Ancak 150-200 kişi fenomen pozisyonunda yer alıyor. Canlı yayınları 5-10 bin kişi tarafından izleniyor. Bu fenomenler hediye gelirleri ile yayın başına 5 bin ila 30 bin lira civarında para kazanabiliyor. Ayrıca reklam gelirleri ile bu miktar çok daha yükseliyor.

DÜNYADA BİRÇOK ÜKE TİKTOK'U YASAKLADI

ABD’nin bazı eyaletlerinde TikTok uygulaması yasaklandı. Ayrıca İngiltere, Norveç, Danimarka, Hindistan ve Çin’de de belli şartlarla yayın yapılabiliyor. Konu Avrupa Komisyonunda da tartışmaya açıldı. Birçok ülke hem sosyal hem de güvenlik açısından TikTok’a yasak getirmeyi planlıyor. 

GENÇ İŞSİZLİK ARTIYOR, AHLAK BOZULUYOR

Kara para aklama platformu TikTok, genç işsizliğe ve sosyal ahlak bozukluklarına da yol açıyor. Bugün birçok kişi çalışmak yerine TikTok gelirleri ile hayatlarını sürdürüyor. Özellikle 15-25 yaş arası gençler bu platforma büyük ilgi duyuyor. Öte yandan bazı yayıncılar izleyici sayısını artırmak için cinsel içerikli paylaşımlarda da bulunuyor.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...