Instagram ve Twitter hesaplarına kısıtlama getirilmişti... Ünlü rapçi Kanye West sosyal medya platformu satın alıyor

Ünlü şarkıcı Kanye West, ‘özgür konuşma’ sunduğu ileri sürülen Parler isimli sosyal medya platformunu satın almak üzere. West’in sosyal medya platformunu satın almak üzere anlaşması, milyarder iş insanı Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma hamlesine benzetildi.
Rap şarkıcısı Kanye West, geçtiğimiz haftalarda saldırgan ve Yahudi karşıtı paylaşımları nedeniyle hem Instagram hem de Twitter’dan kısıtlı olarak sınırlamaya maruz kalmıştı. İki platformda da paylaşımları kaldırılan ve sınırlı kısıtlama getirilen Kanye West'ten tepki olarak bir başka sosyal ağı satın alma girişimi geldi.
Kanye West, “Instagram ve Twitter'dan atıldığımda, kendi platformumu edinme zamanının geldiğini anladım. Yıllarca insanlar bunun hakkında konuşmuş ve bu fikirden bahsetmişti ama bu kadarı yeterliydi.” dedi.
Sosyal medya platformu Parler, ifade özgürlüğü savunucularının yeni yuvası olarak tanımlanıyor ve kullanıcıların neredeyse her konuda istediği gibi konuşabildiği bir yer olarak tanımlanıyor.
KANYE WEST PARLER İLE ANLAŞTI
Parler uygulamasının sahibi Parlement Technologies yaptığı açıklamada, ‘özgür konuşma platformu’ olan Parler'ın Ye'ye (Kanye West’e) satmak için prensipte anlaşma yaptıklarını duyurdu. Şirketin yaptığı açıklamada ayrıca, “Ye, müzik ve giyim yoluyla tarihteki en zengin siyahi insan oldu ve gerçekten engellenemez bir ortam oluşturma mücadelesine daha fazla liderlik etmek için geniş kapsamlı yeteneklerini kullanarak Big Tech'in son sansürüne karşı cesur bir duruş sergiliyor” ifadesine yer verildi.
PARLER NEDİR?
2020'nin sonlarında indirme listelerinin zirvesine ulaşan Parler, özellikle komplo teorisyenlerinin aşırılıkçı grupların favori sosyal ağlarından. Ancak Ocak 2021’de ABD Kongre binasının basılmasından sonra hem Apple hem de Google, şiddeti ve suçu teşvik eden çok fazla gönderiye izin veren politikası nedeniyle uygulamayı mağazalardan kaldırdı. Ardından Amazon da kurallarının tekrar tekrar ihlal edilmesi nedeniyle Parler'ı web barındırma hizmetinde barındırmayı reddetti.
Uygulama mağazalarından çıkarılan Parler, tutunmak için her platformun gereksinimlerine uyum sağlamak adına yayın politikasından tavizler vererek kendini kurtardı. Ancak bu defa da uygulamanın çekirdek kullanıcı tabanında rahatsızlıklara neden oldu. Uygulamanın ayrıca belirli gönderileri sansürlediği ve belirli kullanıcıları kaldırdığı ortaya çıkınca eleştirmenler, ücretsiz konuşma anlayışına aykırı olarak, sansür kurallarına boyun eğmede diğer platformlardan daha iyi olmamakla suçladı.
Yine de hedef kitlesinin çoğu sonunda bunun yerine ABD’nin eski başkanı Donald Trump'a ait Truth Social'a geçmesine rağmen, data.ai tarafından sağlanan istatistiklere göre Parler'ın hala yaklaşık 725 bin aktif kullanıcısı var. Parler’ın şimdiye kadar en fazla kullanıcı sayısı ise 5,2 milyondu ancak milyonlarca kullanıcısını kaybetmişti.