Japonya 'benzeri görülmemiş' diyerek özelliğini duyurmuştu... SLIM, Ay yörüngesine girdi

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı, SciTechDaily
- Güncelleme:
Japonya 'benzeri görülmemiş' diyerek özelliğini duyurmuştu... SLIM, Ay yörüngesine girdi

Teknoloji Haberleri  / Anadolu Ajansı, SciTechDaily

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), Ay'ı "Araştırmak için Akıllı İniş Aracı"nın (SLIM) 25 Aralık 2023 günü Japonya Standart Saati ile 16:51'de başarıyla Ay yörüngesine yerleştirildiğini duyurdu.

Japonya Uzay Araştırma Ajansına (JAXA) ait "SLIM" Ay'a iniş aracının uydunun yörüngesine girdiği bildirildi. JAXA açıklamasında, "Ay'ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı'nın" (SLIM) uzay yolculuğuna yönelik bilgilerini güncelledi.

"Moon Sniper" takma isimli SLIM aracının hafta başında Ay yörüngesine başarılı şekilde girdiği aktarıldı. Açıklamada, "Yörünge değişimi planlandığı gibi gerçekleşti ve sondanın koşullarında olağandışı bir şey yok." ifadesine yer verildi.

Şu andan itibaren Ocak 2024'ün ortasına kadar Apolune noktası (Ay'a en uzak noktada) alçaltılacak ve yörünge yaklaşık 600 km yükseklikte dairesel bir yörüngeye ayarlanacak. Tehlike noktası daha sonra alçalacak ve iniş hazırlıkları başlayacak.

19 Ocak'ta perilune noktası (Ay'a en yakın noktada) 15 km yüksekliğe indirilecek ve iniş aracının Ay'a doğru alçalışı 20 Ocak günü başlayacak.

SLIM UZAY ARACI EYLÜL SONUNDA FIRLATILDI 

SLIM'i taşıyan H2A roketi, eylül ayı sonunda Japonya'nın güneybatısındaki Kagoşima'ya bağlı Tanegaşima Uzay Merkezi'nden uzaya gönderilmişti.

JAXA, SLIM aracının, Ay'a "benzeri görülmemiş derecede yüksek hassasiyette bir iniş" sağlamasının beklendiğini açıklamıştı.

Mitsubishi Electric üretimi 700 kilogram ağırlığındaki iniş aracı 2,4 metre yüksekliğe ve 2,7 metre genişliğe sahip.

SLIM, taşıdığı küre şeklinde ve tenis topundan biraz daha büyük bir sonda vasıtasıyla Ay yüzeyinde hareket edebilecek.

Japonya'nın elde edeceği Ay'a ilişkin gözlem ve veriler, ABD liderliğinde sürdürülen Artemis projesinde kullanılacak.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Anadolu Ajansı, SciTechDaily
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...