James Webb Uzay Teleskobu'ndan heyecanlandıran 'uzaylı' testi

Düzenleyen: / Kaynak: Space.com
- Güncelleme:
James Webb Uzay Teleskobu'ndan heyecanlandıran 'uzaylı' testi

TEKNOLOJİ Haberleri  / Space.com

Bilim insanları, James Webb Uzay Teleskobu'nun uzak bir yıldızdan Dünya'ya doğrultulması durumunda gezegenimizin atmosferindeki akıllı yaşamın izlerini tespit edebileceğini gösterdi.

Yeni bir araştırmaya göre, James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Samanyolu'ndaki başka bir yıldız sisteminden bizi gözlemlerse, Dünya'daki uygarlığımızın işaretlerini tespit edebilecek. Bu bulgu, son teknolojiye sahip uzay aracının galaksimizdeki uzak dünyalara bakarken uzaylı uygarlıklarını tespit edebileceği yönündeki umutları artırıyor.

2021'in Aralık ayında uzaya fırlatılan JWST, erken evrenin nasıl oluştuğuna dair ipuçları bulmak için ağırlıklı olarak evrenin en derinlerine bakıyor. Ancak teleskobun ikincil hedeflerinden biri, yakındaki ötegezegenlerin veya güneş sisteminin ötesindeki gezegenlerin atmosferlerini analiz ederek biyolojik imza olarak bilinen biyolojik yaşam tarafından üretilen gazları ve teknoimza olarak bilinen gelişmiş yabancı uygarlıklar tarafından üretilen kimyasalları aramak.

DÜNYA İLE TEST ETTİLER 

Bununla birlikte, şu anda faaliyette olan en gelişmiş teleskop olmasına rağmen JWST'nin akıllı yaşamın işaretlerini ne kadar iyi tespit edebileceği hala belirsiz. Bu soruya cevap bulmak için araştırmacılar, uzay teleskobunun evrende halihazırda yaşanabilir olduğu bilinen tek gezegen olan Dünya'daki akıllı yaşamı başarılı bir şekilde tespit edip edemediğini test etmeye karar verdi.

28 Ağustos'ta ön baskı sunucusu arXiv'de yayınlanan yeni çalışmada araştırmacılar, Dünya atmosferinin bir spektrumunu aldı ve onlarca ışık yılı uzaklıktaki bir gözlemciye nasıl görüneceğini taklit etmek için verilerin kalitesini kasıtlı olarak düşürdüler.

Ekip daha sonra JWST'nin sensör yeteneklerini kopyalayan bir bilgisayar modeli kullanarak uzay aracının biyolojik yaşam tarafından üretilen metan ve oksijen ile insanlar tarafından üretilen nitrojen dioksit ve kloroflorokarbonlar (CFC'ler) gibi veri setindeki önemli biyoimzaları ve teknoimzaları tespit edip edemediğine baktı.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan bulgular, Webb Teleskobu'nun gezegenimizin atmosferindeki akıllı olmayan ve akıllı yaşamın tüm önemli işaretlerini muhtemelen tespit edebildiğini gösteriyor.

DÜNYA'DAN 40 IŞIK YILI UZAKLIKTAKİ UZAYLI YAŞAMLAR TESPİT EDİLEBİLİR

Araştırmacılar, değiştirilen veri kümesinin kalitesinin kabaca TRAPPIST-1 yıldızının JWST gezegen gözlemlerine eşdeğer olduğunu belirtti. Dünya'dan yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıktaki bu kırmızı cüce yıldız etrafında dönen yedi öte gezegen içeren bir yıldız sistemidir. 

Bu, teleskobun Dünya'dan 40 ışık yılı uzaklıktaki öte gezegenlerdeki yaşamı veya yabancı uygarlıkları tespit edebileceği anlamına geliyor. Ancak ekip, JWST'nin Dünya'dan 50 ışık yılı kadar uzaklıkta dünya dışı yaşam belirtilerini tespit edebileceğine inanıyor.

WEBB'İN MENZİLİNDE 4 BİN GEZEGEN VAR

Dünya'nın 50 ışık yılı yarıçapında yalnızca 20 civarında öte gezegen resmi olarak keşfedildi. Ancak gökbilimciler, uzayın bu bölgesindeki şüpheli yıldızların sayısına dayanarak, JWST'nin menzilinde aslında 4 bin kadar öte gezegenin bulunabileceğini tahmin ediyor. Ancak bu, JWST'nin diğer gezegenlerdeki yaşamı tespit edebileceğinin garantisi değil.

Webb Teleskobu, halihazırda Dünya'ya yakın dış gezegenler hakkında bazı ilginç keşifler yaptı. Teleskop, Dünya'dan yaklaşık 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan Neptün büyüklüğündeki öte gezegen GJ 1214b'de su tespit etti ve TRAPPIST-1 sistemindeki yıldıza en yakın ikinci öte gezegen olan TRAPPIST-1b'nin muhtemelen atmosfere sahip olmadığını buldu. 

Uzay aracı aynı zamanda Dünya'dan 40 ışık yılı uzaklıkta bir 'süper Jüpiter' öte gezegeni olan VHS 1256 b'nin atmosferinde devasa bir toz fırtınasını da görüntüledi. JWST, Satürn'ün uydusu Enceladus'tan fışkıran ve yaşam için gerekli kimyasal maddeleri içerebilecek dev gayzerler de tespit etti.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Space.com
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...