James Webb Uzay Teleskobu'ndan astronomların ağzını açık bırakan keşif: Rekor kırıldı! Daha uzağı yok

Editör:
- Güncelleme:
James Webb Uzay Teleskobu'ndan astronomların ağzını açık bırakan keşif: Rekor kırıldı! Daha uzağı yok
TEKNOLOJİ Haberleri

NASA, ESA ve CSA tarafından geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu yeni bir başarıya daha imzasını attı. Uzay teleskobu sayesinde gökbilimciler, şimdiye kadar tespit edilen en uzak dört galaksiyi gözlemledi. Bu yeni çalışmayla yeni keşiflerin de kapısı aralanmış oldu. Çalışma, bilim camiasında büyük sevinçle karşılandı.

Yeni bir çalışmaya göre, James Webb Uzay Teleskobu şimdiye kadar gözlemlenen en uzak dört gökadayı (galaksi) keşfetti. Bunlardan biri, Büyük Patlama'dan (Bing Bang) sadece 320 milyon yıl sonra, içinde bulunduğumuz evrenimiz henüz emekleme dönemindeyken oluştu.

Bilim yayıncısı Science Alert’in haberine göre, Webb teleskobu, geçtiğimiz yıl faaliyete geçtiğinden bu yana önemli bir bilimsel keşif daha gerçekleştirdi. Zamanda geriye bakan Webb, evrenin uzak bölgelerine, her zamankinden daha uzaklara bakarak yeni maceraların peşine düşüyor.

En uzak galaksilerden gelen ışık Dünya'ya ulaştığında, evrenin genişlemesiyle geriliyor ve ışık tayfının kızılötesi bölgesine kaydırılıyor. James Webb teleskobunun NIRCam olarak adlandırılan cihazı, bu kızılötesi ışığı algılamak için benzeri görülmemiş bir yeteneğe sahip olup, daha önce hiç görülmemiş bir dizi galaksiyi hızlı bir şekilde tespit etmesine imkan tanıyor. Bunlardan bazıları gökbilimcilerin ‘erken evren’e ilişkin fikirlerini yeniden şekillendirebiliyor.

James Webb Uzay Teleskobu'ndan astronomların ağzını açık bırakan keşif: Rekor kırıldı! Daha uzağı yok

Keşfedilen en uzak galaksiler bilim dünyasında heyecanla karşılandı

EN UZAK DÖRT GALAKSİYİ TESPİT ETTİLER

Nature Astronomy dergisinde yayımlanan iki çalışmada gökbilimciler, şimdiye kadar gözlemlenen en uzak dört galaksiyi ‘kesin bir şekilde tespit ettiklerini’ duyurdu. Galaksiler, evrenin şu anki yaşının sadece yüzde ikisi olan 13 milyar yıldan daha uzun bir süre önce Büyük Patlama'dan 300 ila 500 milyon yıl sonrasına ait. Bu, galaksilerin ilk yıldızların ortaya çıktığına inanılan bir dönem olan ‘yeniden iyonlaşma çağı’ olarak adlandırılan dönemden geldiğini gösteriyor. Bu çağın, Büyük Patlama’nın getirdiği kozmik karanlık çağlardan hemen sonra başladığı düşünülüyor.

Çalışmaların ortak yazarı olan Paris Astrofizik Enstitüsünden araştırmacı Stephane Charlot, en uzak galaksinin - JADES-GS-z13-0 olarak adlandırılıyor- Büyük Patlama'dan 320 milyon yıl sonra oluştuğunu açıkladı. Charlot,“Gökbilimciler tarafından şimdiye kadar gözlemlenen en büyük mesafe bu” dedi.

Webb teleskobu, Büyük Patlama'dan 450 milyon yıl sonrasına dayanan ve daha önce Hubble Uzay Teleskobu tarafından tespit edilmiş olan JADES-GS-z10-0'ın varlığını da doğruladı.

GALAKSİLERİN KÜTLELERİ ÇOK DÜŞÜK

Charlot, dört galaksinin de kabaca yüz milyon güneş kütlesi ağırlığında olduğunu belirterek, ‘kütle olarak çok düşük’ olduğunu söyledi. Buna karşılık, Samanyolu’nun 1,5 trilyon güneş kütlesi ağırlığında olduğu tahmin ediliyor.

Öte yandan Charlot, galaksilerin ‘kütleleriyle orantılı olarak yıldız oluşumunda çok aktif’ olduğunu söyledi. Galaksilerin ayrıca metal bakımından çok fakir olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu, evrenin nasıl çalıştığını açıklayan ‘standart kozmoloji modeli’ ile tutarlıdır ve buna göre, Büyük Patlama'ya ne kadar yakınsa, bu tür metallerin oluşması için o kadar az zaman kaldığını açıklar. Ancak Şubat ayındaki bir çalışmayla duyurulan, Büyük Patlama'dan 500-700 milyon yıl sonrasına ait altı büyük galaksinin keşfi, bazı astronomların standart modeli sorgulamasına yol açtı.

Webb teleskobu tarafından da gözlemlenen bu galaksiler, evrenin doğuşundan bu kadar kısa bir süre sonra sanıldığından daha büyüktü. Eğer doğrulanırsa, standart modelin güncellenmesi gerekebilir.

(Science Alert)

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...