İstanbulkart Mobil uygulamasında ilginç karar! Parmak izi ve yüz tanıma ile giriş neden durduruldu?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İstanbulkart Mobil uygulamasında ilginç karar! Parmak izi ve yüz tanıma ile giriş neden durduruldu?

TEKNOLOJİ Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İstanbulkart Mobil uygulamasını kullanan çok sayıda vatandaş, yüz tanıma ve parmak izi ile uygulamaya giriş yapamadıklarını söylüyor. Peki, İstanbulkart'ın mobil uygulamasına biyometrik verilerle giriş yapılamamasının sebebi ne? İşte ayrıntıları...

Artık İstanbulkart Mobil uygulamasına biyometrik yüz tanıma ve parmak izi okuyucu ile giriş yapılamıyor. Uygulamaya yüz tanıma (FaceID) ve parmak izi taramasıyla (TouchID) giriş yapamayan kullanıcılar, bunun sebebini merak etmeye başladı. Sosyal medyada birçok kullanıcı, İstanbulkart Mobil'e yüz tanıma / parmak iziyle giriş yapamadıklarını söylüyor. Kullanıcılar, yüz tanıma ve parmak izi okuma yöntemlerinin daha hızlı giriş imkanı sunduğuna dikkati çekti. 

İSTANBULKART MOBİL'E NEDEN YÜZ TANIMA / PARMAK İZİYLE GİRİLEMİYOR? 

Apple'ın uygulama mağazası App Store'da İstanbulkart Mobil uygulamasına gelen son sürüm notu dikkat çekti. Sürüm açıklamasında, "Yasal gereklilik nedeniyle parmak izi ve yüz tanıma ile uygulamaya giriş durduruldu." ifadesi yer alıyor. 

İstanbulkart Mobil uygulamasında ilginç karar! Parmak izi ve yüz tanıma ile giriş neden durduruldu?

Parmak izi ve yüz tanıma ile sisteme giriş yapılamamasının nedeninin ise, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından alınan bir karar olduğu düşünülüyor. Bu kararın, yerli ödeme sistemlerinin neredeyse hepsini kapsadığı belirtiliyor. FaceID ve TouchID ile İstanbulkart Mobil gibi uygulamalara girişin durdurulmasının nedeni ise, 'giriş güvenliğinin artırılması' olarak gösteriliyor.

Kararda ise şu ifadeler kullanılıyor: "Kuruluşun mobil uygulamasının kontrolünde olmayıp cihaz üreticisi kontrolünde olan parola, PIN ya da biyometrik veriler, bu fıkra kapsamında güçlü kimlik doğrulama unsurları olarak kullanılamaz."

İstanbulkart Mobil uygulamasında ilginç karar! Parmak izi ve yüz tanıma ile giriş neden durduruldu?

Aynı şekilde, Türkiye’deki mobil bankacılık hizmetlerinin neredeyse hepsi de yüz tanıma ve parmak izi okuyucu ile uygulamaya giriş yapılmasına izin vermiyor. 

İSTANBULKART MOBİL NEDİR, NE İŞE YARAR? 

Peki, İstanbulkart Mobil uygulaması nedir, ne işe yarar? İstanbulkart Mobil, tıpkı çantanızda, cebinizde taşıdığınız fiziksel kart ile aynı işlem yeteneklerine sahip. Bu uygulama ile, İstanbul içindeki tüm toplu ulaşım araçlarını QR kodu okutarak kullanabilirsiniz. Ayrıca ödeme işlemlerinizi de İstanbulkart Mobil üzerinden yapabilirsiniz. Uygulama üzerinden TL ve abonman yüklemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...