iPhone'dan çekilen fotoğraf sosyal medyayı karıştırdı! Apple'dan "hata" açıklaması

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
iPhone'dan çekilen fotoğraf sosyal medyayı karıştırdı! Apple'dan "hata" açıklaması

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

iPhone kamerası ile çekilen bir fotoğraf, sosyal medyada tartışma konusu haline geldi. Aynaların karşısında duran bir kadını gösteren fotoğrafta kadının kolları her aynada farklı görünüyor. Hesaplamalı fotoğrafçılığın sınırlarını ortaya çıkaran karenin yayılmasının ardından Apple'dan "hata" açıklaması geldi.

Tessa Coates isimli kadın giydiği elbisenin farklı açılardan nasıl göründüğünü görmek için aynanın karşısında fotoğraf çekildi. Coates'in iPhone kamerasıyla iki aynanın önünde durduğu fotoğraf ilk başta sıradan görünse de kadının kollarının her aynada farklı görünmesi dikkat çekti. Kadının kolları tam karşısındaki aynada, yan tarafındaki aynada ve gerçek görüntüsünde farklı pozisyonda duruyordu. Peki, sosyal medyada tartışma başlatan bu kare bir photoshop ürünü mü?

İşte sosyal medyayı birbirine katan o iPhone fotoğrafı... 

iPhone'dan çekilen fotoğraf sosyal medyayı karıştırdı! Apple'dan

Aslında bu sadece hesaplamalı fotoğrafçılıktan kaynaklanan bir hata. Fotoğrafın neden böyle çıktığının açıklaması akıllı telefon kameralarında saklı. Kamera düğmesine tıkladığınızda, milyarlarca hesaplama işlemi anında çalışmaya başlar ve sonuçta bir fotoğraf ortaya çıkar.

Tartışma başlatan fotoğrafta da Apple'ın yazılımı aynaları fark edemedi ve bu nedenle öznenin her versiyonunu üç farklı kişi olarak hesapladı.

Kadının fotoğraf çekildiği anda hareket ettiği düşünülüyor ve bu yüzden algoritma, fotoğrafı birden fazla görüntüden bir araya getirdi. Nihayetinde, aynı kadının aynı fotoğrafta üç farklı kol pozisyonunda olduğu görülüyor. 

IPHONE KAMERASI İLE ÇEKİLEN FOTOĞRAFTA NEDEN HATA OLUŞTU? 

Akıllı telefon kamera yazılımı her zaman birçok görüntüyü aynı anda çeker, istediği gibi birleştirir ve kontrastı, doygunluğu, ayrıntıyı ve bulanıklık eksikliğini ayarlar. Genellikle bu durum böylesi bir soruna yol açmaz. Bu nedenledir ki, ayna fotoğrafı sosyal medyada büyük bir kitle tarafından tartışılıyor.

Bununla birlikte, zaman zaman akıllı telefon kamerasındaki yazılımın da bir nevi "kafası karışabiliyor". Eğer bu karede, aynanın karşısında bir kişi yerine üç farkıl kişi olsaydı, muhtemelen her özne olması gerektiği gibi görünürdü. 

Öte yandan, TikTok kullanıcıları iPhone kameralarının bu hatasına aşina. Çünkü, algoritmanın ayna görüntülerini gerçek insanlardan ayırmasını zorlaştıran bu yönünü kullanarak trend görüntüler çeken kullanıcılar oldukça fazla. 

APPLE'DAN AÇIKLAMA 

Bu konuyu Apple Store'daki bir yetkiliye sorduğunu açıklayan Tessa Coates, iPhone’un hesaplamalı fotoğrafçılık tekniklerini kullanarak anlık çekilen görüntüleri birleştirdiğini ama fotoğrafı işleme aşamasında milyonda bir olan "hata" verme ihtimaliyle karşılaştığını belirtti. 

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...